JOVANA I JELENA MLADE NADE KONJIČKOG SPORTA: Na kikindskom hipodromu gotovo sve oči uprte u dve devojke

Rada Šegrt

17. 10. 2021. u 07:30

U KONjIČKOM sportu u Kikindi gotovo sve oči uprte su u dve devojke, Jelenu Šorak i Jovanu Rožajac. Odavno na hipodromima nije bilo mlađih predstavnica.

ЈОВАНА И ЈЕЛЕНА МЛАДЕ НАДЕ КОЊИЧКОГ СПОРТА: На кикиндском хиподрому готово све очи упрте у две девојке

Jelena Šorak, Foto G. Birimac

Prva nasleđuje oca i u fijakeru i u Konjičkom klubu "Banat", a Jovana je najbolja devojka jahač. Ne samo u Kikindi već i šire. I oči publike rado ih posmatraju, jer se radi o dve mlade i lepe devojke. Jelena je student i ima 23 godine, a Jovani je tek 19.

- Nagrađena sam na fijakerijadama u Mokrinu i Kikindi. Na ovoj drugoj sam proglašena za najbolju devojku jahača, jer na prvoj nije bilo rangiranja, ali sam dobila pehar. Jašem dedinog pastuva Sokola, koji ima pet godina i nas dvoje veoma dobro se razumemo i volimo. On je u štali mog dede Milenka Mačkića tri godine. Uz dedu sam i zavolela konje i naučila sve što treba o njima - priča Jovana, koja je završila srednju medicinsku školu.

Foto G. Birimac

Istovremeno igra i folklor u KUD "Marija Bursać" u svom Banatskom Velikom Selu, stažira u bolnici u Kikindi i već šest godina volontira u Crvenom krstu. Želi i da studira, još nije sasvim sigurna šta bi upisala, ali je važno da ona zna kako da ostvari svoje želje.

- Pre tri godine kupila sam svoju kobilu. Tako sam povratila konje u našu porodicu, jer su moji 2006. sticajem okolnosti, prodali konja. Želela sam ponovo da imam konja, ali nisam znala koje sve obaveze to donosi. Međutim, uz dedu sam naučila i sama sam počela da brinem o Danki i to i sada činim. Moji su rekli kad želim konja, moram da preuzmem i obaveze. Od Danke uskoro očekujemo i potomstvo - kaže uvek nasmejana Jovana.

Njena drugarica Jelena Šorak dodaje da je konje zavolela još dok je bila u maminom stomaku, jer otac ima štalu i kao mala je sa njim išla na fijakerijade. Ove godine, sve konce organizacije 26. fijakerijade u Kikindi držala je u svojim rukama.

Jovana Rožajac, Foto G. Birimac

- Konjički sport u Kikindi je na visokom nivou. Iako u gradu imamo samo jedan konjički klub, možemo da pariramo Novom Bečeju, ali i Crepaji, koja je još uvek na prvom mestu te rang-liste. Imamo 44 aktivna člana, među kojima je dosta mladih ljudi. Neki su kupili konje poslednje dve godine, tako da konjički sport ima perspektivu - samouvereno tvrdi Jovana, buduća menadžerka, sada angažovana u Konjičkom klubu "Banat".

Kao potvrda njenih uverenja jesu i četiri fijakerijade održane ovog leta: u Mokrinu, Iđošu, Novim Kozarcima i Kikindi.

Rasna grla

NA novosadskom Poljoprivrednom sajmu dva grla iz Kikinde, kobile Lipice, nagrađene su šampionskim peharima. Lipica iz štale Zorana Divljaka (32) iz Ruskog Sela, dobila je zlatni pehar u konkurenciji 28 kobila od šest i više godina. Njena imenjakinja u vlasništvu Milorada Reljina iz Kikinde, člana Konjičkog kluba "Banat", zauzela je drugo mesto, u kategoriji grla od tri do šest godina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani