TRI DAME SVIRAJU ŠOPENA: Jedinstven muzički događaj u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

J. SIMIĆ

11. 10. 2021. u 12:36

U SARADNjI sa beogradskim „Šopen festom”, a povodom jubilarnog 10. izdanja ove ugledne međunarodne manifestacije, u četvrtak, 14. oktobra, tri naše eminentne pijanistkinje Biljana Gorunović, Rita Kinka i Marija Đukić sviraće dela slavnog poljskog kompozitora u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Koncert počinje u 20.00 sati , a ulaz je slobodan.

ТРИ ДАМЕ СВИРАЈУ ШОПЕНА: Јединствен музички догађај у Галерији Матице српске у Новом Саду

Foto: Galerija Matice srpske

Biljana Gorunović poseduje širok pijanistički repertoar u kojem su zastupljena i dela domaćih autora. Nastupala je kao solista širom Srbije i u inostranstvu. Sarađivala je sa svim značajnim orkestrima i kamernim ansamblima u zemlji i brojnim uglednim solistima. Redovno održava majstorske kurseve i predavanja u okviru brojnih međunarodnih festivala, a angažovana je i kao članica žirija na brojnim takmičenjima. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine, i dobitnica nagrade UMUS za najbolji koncert u 2006. godini. Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir.

Interpretacije Rite Kinke karakterišu specifičan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti i odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Ostvarila je preko 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, kao i van evropskog kontinenta.

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta Prix Femmes d'Europe („Za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine, te Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.

Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pijanistkinja Marija Đukić poseban afinitet pokazuje prema delima klasicizma i romantizma, a naročito kompozicijama Frederika Šopena. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj. Godine 2015. koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine obeležila je 30 godina umetničkog rada. Kao solista sarađivala je s najboljim beogradskim orkestrima. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: 

Otvaranje fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista