NOVE SADNICE NA DVA BULEVARA: JKP „Gradsko zelenilo“ nastavlja sa ozelenjavanjem novosadskih ulica

Lj.P.

11. 10. 2021. u 12:36

RADNICI novosadskog JKP „Gradsko zelenilo“ nastavljaju sa radovima na unapređenju zelenila u gradu. Trenutno se radi na dva bulevara – Evrope i Oslobođenja.

НОВЕ САДНИЦЕ НА ДВА БУЛЕВАРА: ЈКП „Градско зеленило“ наставља са озелењавањем новосадских улица

Foto: Zelenilo

Na Bulevaru Evrope u toku su pripremni radovi za novu sadnju kroz realizaciju projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara Evrope“, a ovi radovi obuhvataju deo od Kornelija Stanković do Futoške ulice.

Tokom prethodne godine na ovom prostoru izgrađena su nova parking mesta oko kojih će biti formirane manje zelene površine, na tim delovima planirana je sadnja dekorativnog šiblja, a na delovima gde se zadržao postojeći travnjak predviđena je njegova rekonstrukcija.

Projektom je predviđena sadnja 64 stabla lišćara, 10.715 komada sadnica šiblja, kao i rekonstrukcija travnjaka na površini od 1.385 metara kvadratnih.

Realizacija navedenih aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila doprineće poboljšanju uslova životne sredine ove stambene zone kroz smanjenje aerozagađenja, količine prašine i buke.

Počeli su radovi i na realizaciji projekta „Očuvanje i unapređenje zelenila dela Bulevara oslobođenja od Futoške ulice do Mosta slobode“. Iz „Zelenila“ podsećaju da je prošle godine urađen projekat unapređenja dela bulevara od Železničke stanice do Futoške ulice, te će do kraja godine Bulevar oslobođenja zablistati novim zelenilom čitavom svojom dužinom.

- Postojeći drvored platana čini drveće staro više decenija. Sa ciljem da se životni vek platana produži pristupićemo njihovom orezivanju, uklanjanjem suvih i oštećenih grana. - navode u „Zelenilu“. - Projektom je planirano da se postojeći parterni travnjak između biciklističke staze i trotoara oplemeni sadnjom većeg broja sadnica šiblja, kako bi se apsorbovale zagađujuće materije koje potiču od saobraćaja.

Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intezivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intezivan saobraćaj. U te svrhe posadiće se veći broj nižeg drveća, žive ograde i puzavica kao i postavljanje metalne konstrukcije.

Planirana je sadnja 289 stabala lišćara, 5.850 komada sadnica šiblja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Raščišćavanje stabala koja mogu da ugroze dalekovode

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon