FRULOM ČAROBNICOM OČARALA PRISLONICU: Izuzetan talenat Marine Stevanović (16) iz Paležnice kod LJiga

Branko Puzović

10. 10. 2021. u 08:12

MARINA Stevanović (16), iz Paležnice kod Ljiga, već je, po ocenama muzičkih stručnjaka, stasala u vrhunskog frulaša! Na čuvenom Saboru frulaša u Prislonici kod Čačka, briljantnim izvođenjem pesme "Divlje ruže" i popularnog kola "Kačerac" ubedljivo je osvojila prvo mesto u kategoriji takmičara od 12 do 16 godina.

ФРУЛОМ ЧАРОБНИЦОМ ОЧАРАЛА ПРИСЛОНИЦУ: Изузетан таленат Марине Стевановић (16) из Палежнице код Љига

Marina Stevanović / Foto privatna arhiva

Uz to, Marina je odličan učenik, sa svim peticama, Srednje muzičke škole "Marko Tajčević" u Lazarevcu, odsek flaute. Uz flautu i frulu, perfektno svira i dvojnice. Pre dve godine, na takmičenju na Javoru osvojila je prvo mesto kao najbolji mladi dvojničar. Prethodne dve godine, trijumfovala je na takmičenju frulaša na Festivalu narodne muzike "Melodija", a u istom gradu, svirajući flautu, pobedila je na Majskim susretima mladih muzičara. Njenu sobu krase i mnogobrojne nagrade, pehari i diplome sa školskih takmičenja iz solfeđa, teorije muzike i uporednog klavira.

- Najdraža nagrada je svakako sa 34. Sabora frulaša Srbije "Oj Moravo" u Prislonici, jer je osvojena na smotri najboljih izvođača - ponosno kaže Marina Stevanović. - Frulu sam počela da sviram sa devet godina, jer me, kada sam ga prvi put čula na fokloru, oduševio zvuk tog instrumenta. Moj prvi učitelj frule Pera Lazić, iz Babajića kod Ljiga, veoma je zaslužan za moje uspehe. Podjednako dobro sviram i dvojnice.

Prvo je, seća se, počela da svira narodne pesme "Tri livade, nigde 'lada nema", "Obraše se vinogradi dole kraj Topole", "Dođi dragi u naš kraj", zatim kola "Užičko", "Moravac"... Već kao početnik tako dobro je, kažu, izvodila narodna kola da "učenik svira, a učitelj igra", kako je u šali govorio čuveni frulaš Krstivoje Subotić iz Osečenice kod Mionice, koji je svojevremeno nastupao već sa sedam godina! Pohađala je 2019. godine i Letnju akademiju maestra Bore Dugića, a inače svira vrhunske frule načinjene u njegovoj radionici.

Marina Stevanović / Foto privatna arhiva

- Sviram flautu, ali obožavam zvuk frule - kaže Marina. - Svakodnevno sviram po nekoliko sati, uložila sam mnogo truda i vremena da ovladam sviranjem na ovom narodnom instrumentu i uspeh, očigledno, nije izostao. Uvek se trudim da na mom repertoaru budu i stare narodne pesme i kola, da ne bi pali u zaborav. Podjednako uživam u izvođenju klasične i narodne muzike, iako se mnogo razlikuju. Planiram da se profesionalno bavim muzikom, da učestvujem na takmičenjima frulaša, stičem nova iskustva u oblasti ove umetnosti u Srbiji, Evropi i svetu...

NEPONOVLjIV I MAGIČAN ZVUK

- Frula je moja velika ljubav - kaže Marina. - Počela sam da je sviram, ne pomišljajući da će frula ubrzo postati sastavni deo mog života, podjednako kao flauta, za koju se školujem. Zvuk ove svirale je neponovljiv, magičan, bogat emocijama... Najradije, za svoju dušu, sviram "Jutros mi je ruža procvetala", "Od kad mi frula ne zvoni", te kola "Rumenka", "Nova Đurđevka", "Nova Baričanka"...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!