TEATAR ZA PONOS SVIH: Veliko interesovanje u Trsteniku za izložbu "Vek i po srpske škole glume"

S. BABOVIĆ

16. 09. 2021. u 08:11

UPEČATLjIVA istorija dramske pedagogije u Srba može se do kraja meseca pogledati na izložbi "Vek i po srpske škole glume" u Likovnom salonu u Trsteniku, što je prvo predstavljanje ovih eksponata van Beograda.

ТЕАТАР ЗА ПОНОС СВИХ: Велико интересовање у Трстенику за изложбу Век и по српске школе глуме

Foto FDU

Postavka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, osmišljena kao deo projekta kojim se obeležava 150 godina od početka dramskog školovanja, izazvala je veliko interesovanje.

- Značaj ovog jubileja publika će najbolje uočiti kada pogleda pažljivo eksponate i kada se posle ove izložbe svako pojedinačno potrudi da sazna nešto više o razvoju dramske pedagogije u Srba, posebno o tome kako je i kroz koje sve poduhvate nastajalo naše pozorište - kaže profesor Saša Isailović.

- Te 1861. godine stvara se naša prva nacionalna pozorišna trupa, SNP u Novom Sadu, u okviru Habzburške monarhije, a na drugoj strani, južno od Save i Dunava, imate mladu kneževinu koja se tek bori za svoju samostalnost, pokušava da se izbori za slobodu i u neprekidnoj borbi stvara svoje ustanove.

Foto FDU

Autor Pavle Lazić kaže da je "vek i po dramske pedagogije tradicija kojom se možda ne bi mogle pohvaliti ni veće kulturne tradicije u Evropi".

- Možda je još važnije taj neprekinuti niz vrhunskih pedagoga, od Alekse Bačvanskog, koji je u svoje vreme bio zvezda evropskog pozorišta, budimpeštanskih i bečkih scena, profesor na prvoj školi glume krajem 19. veka, profesor našem velikom glumcu Peri Dobrinoviću, kao i profesor Mati Miloševiću, koji je, opet, centralna pozorištna ličnost i ličnost kulture u 20. veku - prvi profesor glume na akademiji 1948. godine, kasnije prerasloj u Fakultet dramskih umetnosti - podvlači Lazić, ističući i Jurija Takitina, omiljenog učenika Stanislavskog, koji je između nekoliko primamljivih ponuda izabrao da 1921.godine dođe i podučava u ranjenoj, novoosnovanoj zemlji, među bratski slovenski narod.

Foto NU

Bivši studenti za primer

NAJVEĆE bogatstvo u tradiciji koja se vidi na izložbi su bivši studenti. Među njima je i Andrea Ržaničanin, Trsteničanka, koja je učestvovala na otvaranju izložbe u svom rodnom gradu, a koju je publika upoznala kroz ulogu u TV seriji "Vojna akademija".

- Moj cilj i velika želja je da radim u pozorištu, na daskama koje život znače pokazuje se pravi zanat - kaže Andrea Ržaničanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri