DECI RAZBILI STRAH OD POLICAJACA: U Vrbasu prikazana pozorišna predstava kojom je deci približen rad čuvara reda i mira

Z. Rajić

11. 09. 2021. u 11:15

MILE je policajac koji voli ljude, decu i pse, međutim deca ga se plaše, jer izgleda pomalo strašno.

ДЕЦИ РАЗБИЛИ СТРАХ ОД ПОЛИЦАЈАЦА: У Врбасу приказана позоришна представа којом је деци приближен рад чувара реда и мира

POVERENjE Poruka deci da se ne plaše policajca, Foto A. S.

Šta se dešava kad se dečak i devojčica nađu u nevolji i ko na kraju spasava dan, to je moglo da sazna više od 300 dece predškolskog uzrasta i učenika nižih razreda osnovnih škola u Vrbasu, na predstavi "Moj drug policajac", koja je izvedena na terenu Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović". Predstavu je, u saradnji sa Policijskom stanicom (PS) Vrbas i lokalnom samoupravom, prikazalo Dečje pozorište "Lane" iz Kikinde.

Namera autora i organizatora bila je da se kroz glumačko-lutkarski igrokaz najmlađim Vrbašanima na početku školske godine ukaže na važnost bezbednosti u saobraćaju i poverenja između dece i policijskih službenika.

- Kad smo 2015. godine započeli projekat "Policija u lokalnoj zajednici", prisustvovali smo jednom sjajnom seminaru u Nemačkoj, gde smo saznali da tamošnji policajci imaju svoja pozorišta, koja obilaze predškolske ustanove prikazujući deci predstave u kojima je glavni junak policajac, približavajući tako našu profesiju najmlađima. To smo želeli da postignemo i predstavom "Moj drug policajac" - rekao je načelnik PS Vrbas Vlado Glođović.

DRUG Scena iz predstave, Foto DP Lane

Tekst predstave napisala je glumica DP "Lane" Sanja Petkov, koja je kazala da je svrha igrokaza da razbije stereotipe o policajcima.

- Većina roditelja plaši decu policajcima, a mi smo hteli da ispričamo malo drugačiju priču. Pokazali smo da su oni tu da brinu o svojoj okolini, da pomažu u nevolji i da nisu tako strašni kako ih ljudi obično predstavljaju - istakla je Sanja.

Načelnik Glođović je naglasio da je predstava "Moj drug policajac" takođe deo projekta "Policija u lokalnoj zajednici", kojom čuvari reda i mira uspostavljaju partnerski odnos sa građanima.

- Da bi taj "stisak ruke" bio čvršći, potrebno je početi od najmlađih, da shvate kako je svaki srpski policajac u srpskoj uniformi njihov prijatelj i da uvek mogu da mu se obrate za pomoć - kazao je Glođović.

DOBRI REZULTATI

- OPRAVDANOST projekta je potvrđena znatno manjim brojem saobraćajnih udesa i većim poštovanjem saobraćajnih propisa u opštini u periodu od 2016. do 2020. godine - naveo je Milan Glušac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Vrbas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)