SA TRUDOVIMA NA DALEK PUT: Obnova ginekološke bolnice u Somboru uznemirila trudnice u zapadnobačkom okrugu

Z. Rajić

28. 08. 2021. u 11:36

TRUDNICE u Zapadnobačkom okrugu, iz opština Kula, Odžaci i Apatin i Grada Sombora, uznemirila je vest, koja je iznenada stigla iz Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru, da se zatvara porodilište u toj ustanovi, zbog čega će morati da se porode u Subotici ili u Novom Sadu, što je udaljeno najmanje sat vožnje.

СА ТРУДОВИМА НА ДАЛЕК ПУТ: Обнова гинеколошке болнице у Сомбору узнемирила труднице у западнобачком округу

Foto M. M.

V. d. direktora somborske bolnice dr Dragan Rastović saopštio je da u septembru počinje rekonstrukcija porodilišta, koje je zbog pripremnih radova zatvoreno 25. avgusta, a od tog dana trudnice se upućuju na porođaj u Opštu bolnicu u Subotici ili u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, poznatiju kao "Betanija".

- Kako je moguće da se potpuno zatvori jedno takvo odeljenje? Kako misle da trudnice, kojima krene porođaj, stignu do Novog Sada ili Subotice? Ili ćemo sve da budemo zakazane za carski rez, pošto ne znamo kad će krenuti prirodni porođaj i da li će se završiti za 10 minuta ili će trajati 10 sati - sažela je strahove svih trudnica Ena Stojković iz Sombora.

One su zabrinute i zbog toga što porođaje neće pratiti doktori koji su vodili njihovu trudnoću. Očekivale su da će ginekolozi-akušeri iz Sombora biti premešteni u Suboticu i Novi Sad dok se ne završi adaptacija porodilišta i tamo biti oslonac pacijentkinjama u čije su stanje najbolje upućeni.

- Služba ginekologije i tokom ta dva meseca, koliko će trajati obnova porodilišta, nastaviće da radi 24 sata na dan, a biće osposobljena i da prima hitne slučajeve porođaja i carskih rezova - rekao je dr Darko Kosanović, zamenik v. d. direktora somborske bolnice.

Trudnice su nameravale da pišu peticiju da se u novom delu bolnice, tzv. Hirurškom bloku, opremi jedna sala za porođaje, ali dr Kosanović kaže da tamo nema mesta, a ne bi bilo zgodno ni zbog epidemijske situacije s kovidom 19.

U KOLIMA ILI NA NjIVI

Sombor je od Novog Sada udaljen 120 kilometara, a duplo kraći put do Subotice odnedavno se renovira, pa je ta relacija znatno produžena obilaznicom.

- Alternativni pravac je toliko loš, posebno put Kljajićevo - Telečka, da postoji bojazan da se žene, kao nekad, porađaju u kolima ili na njivi - kazao je muž jedne od trudnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024