"LAĐA" PLOVI KA MAĐARSKOJ: Dodelom nagrada najboljima, u Smederevu završen četvrti "Dunav film fest"

J. ILIĆ

27. 08. 2021. u 11:15

SVEČANOM dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića "Nebesa", u Smederevu je završen četvrti "Dunav film fest".

ЛАЂА ПЛОВИ КА МАЂАРСКОЈ: Доделом награда најбољима, у Смедереву завршен четврти Дунав филм фест

Foto N. Živanović

Provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku je, podsetimo, prvi put prikazana početkom avgusta u Švajcarskoj.

- Film je u korona-bunkeru proveo više od godinu dana. Nadam se da će vam se dopasti neobična priča o božjim čudima i veri u boga - izjavio je uoči prikazivanja svog dela reditelj Dragojević, koji je i zatvorio ovogodišnji filmski festival podunavskih zemalja.

A, žiri koji su činili Ana Marija Rosi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović je dodelio četiri nagrade najboljim ostvarenjima.

Za iskren i dominantan pristup temi odnosa sistema prema pojedincu, koja - iako smeštena u lokalne okvire - progovara globalno, nagrada "Dunavska lađa" je pripala mađarskom reditelju Ištvanu Sabou za ostvarenje "Konačni izveštaj".

Foto N. Živanović

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Mileva su dobitnice nagrade za najbolju režiju, za film bugarsko-francuske koprodukcije "Žene plaču". Priznanje za najbolji scenario je pripalo nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu, za film "Fabijan".

Ansambl filma "Nečista krv - Greh predaka" nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje, jer je žiri ocenio da su "akteri izuzetnom glumačkom igrom - kako pojedinačno, tako i svi zajedno - te stilskom ujednačenošću u filmu pod rediteljskom palicom Milutina Petrovića, uverljivo oživeli likove Nanovićevog scenarija, na način koji zaslužuje najviše ocene"!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)