PODACI U REALNOM VREMENU: U Pirotu puštena u rad automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha

V. Ć.

25. 08. 2021. u 15:51

DIREKTOR Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić pustili su u rad automatsku mernu stanicu, koja će u realnom vremenu registrovati podatke o kvalitetu vazduha u Pirotu.

ПОДАЦИ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ: У Пироту пуштена у рад аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха

Foto: V. Ć.

Oni su istovremeno potpisali i ugovor o predaji stanice pomenutoj Agenciji, koja će podatke dostavljati javnosti i brinuti o radu stanice.

- Vlada Republike Srbije na svojoj agendi visoko postavlja zaštitu životne sredine. Monitoring vode, vazduha ili bilo kog elementa samo je početak procesa u kome se utvrđuje stanje i onda se ide dalje u rešavanje situacije. Resorna ministarstva poput Ministarstva za zaštitu životne sredine, ulažu velika sredstva u zamenu starih sistema za grejanje i ugradnju novih. Lokacija za mernu stanicu u Pirotu izabrana je na predlog eksperata i grada Pirota. Na lokaciji pored Tehničke škole i keja, gde ima dosta saobraćaja i frekvencije ljudi, dobijaće se realni podaci o eventualnom zagađenju. Rezultate merenja koje budemo dobijali predstavićemo na aplikacijama i našim portalima, tako da će građani Pirota u svakom trenutku znati kakav vazduh udišu - rekao je Radović.
- Ova stanica će omogućiti ljudima da u realnom vremenu prate kvalitet vazduha i da znaju kakav vazduh udišu. Pratiće se parametri poput najsitnijih čestica zagađenja i sumpor-dioksid. Lokalna vlast je za ovu stanicu obezbedila oko 8,5 miliona dinara, a značajna je i pomoć “Tigar tajersa”, koji je obezbedio analizator za sumpor-dioksid. Pratiće se i meteorološki podaci. Od ovog trenutka Agencija za zaštitu životne sredine preuzima ulogu održavanja automatske stanice. U narednom periodu postavićemo mali “led” ekran tako da podaci mogu da se očitavaju direktno - kazao je Vasić i podsetio da je Pirot već učinio jedan veliki korak u očuvanju čistog vazduha, time što je izbacio mazut iz kotlarnica ovdašnje “Toplane”, koja svoje korisnike već dve sezone greje komprimovanim gasom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)