TEKUNICE PONOVO NA PRIRODNOM STANIŠTU: Zaštićena vrsta životinja vraćena u Subotičku peščaru

J.L.

18. 08. 2021. u 15:35

STROGO zaštićena vrsta glodara – tekunice, premeštene su sa njiva oko Bikova i Čantavira u bezbedno stanište Subotičke peščare.

ТЕКУНИЦЕ ПОНОВО НА ПРИРОДНОМ СТАНИШТУ: Заштићена врста животиња враћена у Суботичку пешчару

foto: J.L.

Na novu lokaciju donešeno je 39 jedinki čime je ova retka vrsta veverice spašena od izumiranja.

Kako njihovo stanište nije bilo bezbedno, što zbog poljoprivredne mehanizacije, što zbog raznih pesticida koji se bacaju po njivama, teren za prijem tekunica u zaštićenom području Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara” pripreman je godinama unazad i to u skladu sa instrukcijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Ministarstva zaštite životne sredine.

foto: J.L.

- Imali smo dva problema. Njive koje se redovno preoravaju i ako tekunice u ranom jesenjem periodu padnu u zimski san desi se da kompletna populacija na toj parceli ugine. Uz to, na parcelama se redovno truju glodari i desi se i da budu otrovane - objašnjava Oto Sekereš, šef čuvarske službe u JP "Palić-Ludaš".

Neposredno pre premeštanja izbušene su rupe i postavljene mreže, u cilju obezbeđivanja lokacije i indukovanja zauzimanja staništa. Sve se radi neinvazivnim metodama – tekunice se hvataju uz pomoć specijalizovane opreme – živolovke sa postavljenom jabukom kao mamcem . Sve jedinke se markiraju čipovima, kako bi ih zaštitari pratili .

Sve jedinke koje su premeštene su u dobrom fizičkom stanju i tokom premeštanja nije došlo do povređivanja. Čuvarska služba preduzeća “Palić Ludaš” organizovala je čuvanje i njihovu dohranu sve dok se ne aklimatizuju i zauzmu pripremljeno stanište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna