ŠKOLICA ZA MALE VATROGASCE: U Zrenjaninu održana dvodnevna radionica

B.G.

15. 08. 2021. u 16:37

DVODNEVNA radionica za decu i omladinu, u organizaciji Misije OEBS u Srbiji, Vatrogasnog saveza Srbije i gradskog saveza, održana je u novom edukativnom centru u Zrenjaninu, uz učešće 24 mališana iz Zrenjanina i okolnih mesta, budućih vatrogasaca.

ШКОЛИЦА ЗА МАЛЕ ВАТРОГАСЦЕ: У Зрењанину одржана дводневна радионица

FOTO: Grad Zrenjanin

Zvonko Rakić komandant štaba Vatrogasnog saveza Srbije i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin, naglasio je da edukativni centar ima kapacitet 50 mesta, a da se radionice obavljaju, zbog lakše komunikacije sa po 25 dece i da se polaznicima demonstrira gašenje požara na otvorenom prostoru, uz korišćenje protivpožarnih aparata, kao i komunikacija sa vatrogasno spasilačkim bataljonom i upotreba brentača.

- Pripremamo poseban edukativni program za različite uzraste, jer nije isto raditi sa decom od 6 i 16 godina, u planu je da svakog vikenda grupa od po 25 mališana učestvuje u radionici - kaže Zvonko Rakić.

Predsednik vatrogasnog saveza Srbije, Dragan Ćapin, koji je takođe prisustvovao prvoj edukativnoj radionici, istakao je značaj edukativnog centra, koji će koristiti i dobrovoljni vatrogasci, koji će se takođe obučavati u njemu.

FOTO: Grad Zrenjanin

- Želimo da ovaj centar u Zrenjaninu bude ujedno centar za celu Vojvodinu i Srbiju gde bi mladi ljudi u odličnim uslovima mogli da uče i edukuju se, jer bez toga nema napretka dobrovoljnih vatrogasnih društava, koje su, pokazalo se to sada u eri velikih požara, itekako bitna i značajna - istakao je Ćapin, uz napomenu da je edukativni centar u Zrenjanu, jedinstven u Srbiji.

Deca se igraju, ali i uče

- Neka svaki treći od ovih mališana, uz stečena osnovna znanja, kad poraste, postane dobrovoljni vatrogasac, mi smo napravili pravu stvar - kaže Zvonko Rakić, ponosan na činjenicu da u Zrenjaninu i okolnim mestima, 352 dobrovoljna vatrogasca redovno učestvuju u gašenju požara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini