DRVO U ČAST OSNIVAČA: Vrnjčani ne zaboravljaju zaslužene velikane svog mesta

G.Ćirović

12. 08. 2021. u 18:48

ODAJUĆI počast jednom od osnivača Banje, predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović zasadio je u vrnjačkom centralnom parku drvo u čast Pavla Mutavdžića, nekadašnjeg okružnog načelnika na čiju je inicijativu 1868. godine osnovano „Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode“ u Vrnjcima, što se uzima kao zvaničan početak organizovanog banjskog lečenja.

ДРВО У ЧАСТ ОСНИВАЧА: Врњчани не заборављају заслужене великане свог места

Foto:G.Šljivić

Prvi čovek vrnjačke opštine drvo je zasadio u kompleksu takozvanog „Parka sećanja“ u sklopu manifestacije „Dani Bate Stojkovića“. 

- Ovo stablo je simbol trajnosti, večnosti i budućnosti, još jedan dokaz da ne zaboravljamo jednog od osnivača kojio je pre 153 godine imao viziju za razvoj započevši izgradnju prvih smeštajnih kapaciteta i kaptažu izvorišta – kaže Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

U neposrednoj blizini već je postavljen i spomenik Pavlu Mutavdžiću koji će, kako je naglasio Đurović, na molbu i zahtev njegovih potomaka, svečano biti otkriven za petnaestak dana.

- Na taj način biće zaokružen projekat uređenja ovog dela parka. Naši meštani i gosti tako će dobiti još jedan novi, oplemenjeni prostor u kojem će moći da uživaju – dodao je Đurović.

Početak stvaranja moderne Vrnjačke banje na čelu sa Pavlom Mutavdžićem, kao destinacije zanimljive ne samo bolesnima već i zdravima, inače bio je dug i mukotrpan. Otkupljivalo se zemljište, kaptirali su se izvori, gradili prve bazeni za „banjanje“, odaje za presvlačenje, uređivalo korito Vrnjačke reke... I već te 1868. godine, Vrnjačka Banja beleži svoj prvi, zvanični posetilački promet - 583 gostiju koji ostvaruju čak 16.140 noćenja. Bio je to početak ere organizovanog banjskog lečenja i turizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024