ŽIRI ODLUČIO: “Brankova nagrada” dodeljena Jeleni Marinkov

R. Š.

12. 08. 2021. u 15:41

ŽIRI za dodelu 61. Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine, koja se dodeljuje za prvu knjigu autoru do 29. godina i objavljena u proteklih godinu dana, odlučio je da ona pripadne Jeleni Marinkov (28) iz Kikinde, za knjigu “Karantin u paklu”.

ЖИРИ ОДЛУЧИО: “Бранкова награда” додељена Јелени Маринков

Foto: Privatna arhiva

Pesme mlade Kikinđanke izdala je Književna radionica “Rašić”iz Beograda. Osim njenog, žiri je ocenjivao još sedam pristiglih radova.

- Pesme iz “Karantina u paklu” su prostori nekadašnje sreće koji su nadživeli svaku nesrećnu misao o njima. Iza pesama Jelene Marinkov stoji zavidan kulturni kapital. No, ono što je najlepše je što je pesnikinja pokazala da tek uronjenost u presan životni realitet može doneti vrednu i jaku poeziju. Lep vektor pesničke osetljivosti stoji iza ove zbirke srećno pronađenog naslova, koji i sam predstavlja jasnu indikaciju čitaocu i uvodi ga u jedan autentičan poetski svet. Najveće oružje Jelene Marinkov je poetičko ogoljavanje sopstvene intime. Ogoljavanje svakodnevnog užasa. Udarcem u pleksus čitaoca šokira i budi iz učmalosti. Njen lirski subjekt nije jednostavan. Na tom planu javlja se policentričnost. Njeni lirski junaci su postavljeni na tegobnoj društvenoj vertikali - saopštio je žiri u kojem su Marija Šimoković, predsednik Dragan Jovanović Danilov i Slavomir Nišavić.
Jelena Marinkov je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije. Trenutno je doktorand na modulu Srpska književnost. Bavi se naučno istraživačkim radom, objavljuje radove u naučnim časopisima i zbornicima, književnu kritiku, poeziju i prozu u periodici. Dobitnica je nagrade Đura Đukanov 2015. godine za zbirku priča “Ispuštene priče”, nagrade “Bal u Elemiru” za humorističko-satiričnu priču 2017. godine i prve nagrade na konkursku za najbolji esej o Disu 2020. Njen rukopis poezije bio je u užem izboru za nagrade mladim pesnicima Mladi Dis i Mak Dizdar prošle godine.
- Njena prva zbirka pesama “Karantin u paklu” uvezuju u koherentnu celinu brižljivo sortirane kataloge promašenih života, ljubavi, ciljeva, vremena i mesta, puteva koji ne vode ka hepiendu, pa otuda i toliko upečatljivih pesama koje su, daleko od svake banalnosti i patetike, sirove i surove u svojim iskazima, Ravnodušnost prema sopstvenim i tuđim životima jeste ono što objedinjuje sve fikcionalizovane lirske subjekte: muške, ženske i animalne, što karakteriše njenu knjigu. Pesničko ja, iz koje god ga perspektive posmatramo, svedoči o promašenom životu, srodnicima, prijateljima i ljubavnicima bez kalkulisanja, jer ne želi nekakvim umetničkim trivijalnostima i hokus-pokusima da utiče na ono što mora biti napisano tako ili nikako drugačije. Napisati nešto što očarava, ali još više intrigira, uznemirava i zgražava, nešto jedinstveno i ubedljivo, a začinjeno ravnodušnošću i bez samosažaljevanja, mogu samo oni koji su sigiurni u to da će njihov pesnički jezik izdržati svu semantičku brutalnost. Ovakvu poeziju mogu da pišu samo oni koji ne drže mnogo do posledica kontroverznog ogoljavanja kontaminiranog unutrašnjeg sveta, ali i stvarnosti doživljene isključivo kao proizvod nepravdi i besmislenosti – ocenio je žiri.
Brankova nagrada dodeljuje se pesnicima u okviru Međunarodnog novosadskog književnog festivala, 7. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!