ASTRONOMSKI KAMP OD VEČERAS U KRUŠEVCU: "Jastrebac 2011" od 10. do 13. avgusta

S.B.

10. 08. 2021. u 13:04

ASTRONOMSKI kamp “Jastrebac 2021” u Kruševcu okupio je čak 91 učesnika, koji će od večeras pa sve do 13. avgusta pratiti “onlajn predavanja” o astronomiji, kao i javna posmatranja neba sa Bagdale. U Astronomskom udruženju “Eureka” kažu da osim polaznika iz Srbije, ima i onih iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Nemačke.

АСТРОНОМСКИ КАМП ОД ВЕЧЕРАС У КРУШЕВЦУ: Јастребац 2011 од 10. до 13. августа

FOTO: AU Eureka

- Učesnici kampa će moći da nauče zanimljive stvari o zvezdama, njihovom načinu stvaranja i nestajanja, asteroidima i kako da sami pronađu mikrometeorite, posmatračkim tehnikama, ali i problemu svetlosnog zagađenja - kaže Zoran Tomić, osnivač AU “Eureka”.-

Drago nam je da i ove godine imamo predavače van Kruševca, među kojima je i dr Monika Jurković, predsednik Društva astronoma Srbije, ali i Kruševljanin Jovan Marković, član udruženja i član Astronomskog olimpijskog tima.

FOTO: AU Eureka

Sva predavanja biće snimljena i objavljena na YouTube kanalu udruženja po završetku kampa, a učesnici će dobiti sertifikate i knjigu "Mali vodič za buduće astronome amatere". Pored predavanja koja se svakodnevno organizuju od 18 do 21 sat, od 22 sata učesnici će putem YouTube kanala „Eureka kutak“ moći da uživo prate posmatranje noćnog neba uz pomoću teleskopa udruženja.

- Za sve prisutne u Kruševcu sa Bagdale organizovaće se od 11. do 13. avgusta posmatranja planeta (Jupitera i Saturna) pomoću teleskopa, ali i kiše meteora Perseidi koji su u ovom periodu najaktivniji tokom godine - najavljuju u Udruženju.

FOTO: AU Eureka

- Zbog svetlosnog zagađenja ne može se očekivati da veći broj meteora bude vidljiv, ali se svakako nadamo da će oni najsjajniji biti vidljivi.

Projekat Astronomski kamp "Jastrebac 2021" realizuje se u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i pomoć Kancelarije za mlade grada Kruševca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)