DNEVNA KAMATA OD 6.313 evra: Niš je 2018. državi bez naknade predao aerodrom "Konstantin Veliki", ali je ostao dug

D. ALIHODžIĆ

10. 08. 2021. u 08:25

PRE tri godine, niška vlast predvođena tadašnjim gradonačelnikom Darkom Bulatovićem je državi predala aerodrom "Konstantin Veliki", uz obrazloženje da je to u interesu njegovog bržeg razvoja.

ДНЕВНА КАМАТА ОД 6.313 евра: Ниш је 2018. држави без накнаде предао аеродром Константин Велики, али је остао дуг

Foto M. Petković

Međutim, pod pritiskom ovdašnje javnosti, koja je bila protiv ove odluke, otkriveno je da lokalna samouprava državi duguje veliku sumu na ime zemljišta koje je 2010. dobila upravo za proširenje pomenute vazdušne luke. Na kraju, Niš je ostao bez aerodroma, ali mu je ostao dug na osnovu koga mu se već godinu dana, navodno, zaračunava dnevna kamata od 6.313 evra!

Na ovu činjenicu uporno upozorava Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), koja je pohvalila aktuelnu gradonačelnicu Draganu Sotirovski jer je još prošlog decembra od centralnih vlasti zatražila otpis duga, ali Vlada Srbije to još nije učinila. Inače, ugovor o predaji zemljišta su potpisali tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac i sada već bivši gradonačelnik Miloš Simonović, a Niš se obavezao da će Vojsci ustupiti određeni broj stanova. Ukoliko to ne učini, stupa na snagu član 7, odnosno kamata od bezmalo milion dinara dnevno...

- Još veća zbrka je napravljena pravno trapavom operacijom poklanjanja, 2018, pa sada sve to treba rešiti u četvorouglu Niš - Ministarstvo odbrane - Direkcija za imovinu - Vlada Srbije. Dokumenta do kojih smo došli pokazuju da je gradonačelnica Republičkoj direkciji za imovinu jasno naglasila da pretnja ogromnom kamatom još postoji. Direkcija je tražila da se Ministarstvo odbrane izjasni o modelima rešenja, a oni su "lopticu" prebacili na Vladu i predložili da se dug namiri iz republičkog budžeta - objašnjava Mladen Jovanović iz NKD, čudeći se što u kabinetu Dragane Sotirovski ne žele da govore o ovom problemu.

Prenos Darko Bulatović i Zorana Mihajlović, 2018., Foto Tanjug

Na pitanja koje smo poslali Vladi Srbije odgovor je stigao iz Ministarstva finansija - da se "na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku smatraju i čuvaju kao tajni podatak". Poreska uprava Republike Srbije utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi sa tim preduzima sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti.

Inače, u niškoj Gradskoj upravi za finansije smo saznali da lokalna samouprava još ne plaća bilo kakvu dnevnu kamatu u iznosu od 6.313 evra. Za sada.

KVADRATI

NA zvaničnom gradskom sajtu je nedavno objavljena štura vest o "potpisivanju i overi ugovora kod javnog beležnika, između Grada Niša i Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije".

- Grad je ispunio obaveze preuzete 2010. na lokaciji Novi Niš, o predaji stanova za potrebe Ministarstva odbrane i pripadnike Vojske Srbije. Predati su stanovi ukupne bruto površine 21.000 kvadrata - stoji na sajtu, ali bez objašnjenja da li su to stanovi za koje se grad tereti visokom dnevnom kamatom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)