MEĐUNARODNI STRIP PROJEKAT: Prvo zvanično predstavljanje srpskog stripa u Tirani (FOTO)

I.Mitić

09. 08. 2021. u 13:21

DELEGACIJA Leskovačke škole stripa gostovala je u Tirani i to je prvi put da su se srpski strip autori zvanično predstavili u Albaniji.

МЕЂУНАРОДНИ СТРИП ПРОЈЕКАТ: Прво званично представљање српског стрипа у Тирани (ФОТО)

Foto: Škola stripa

 Prezentacija ovdašnje škole stripa u albanskoj prestonici deo je međunarodnog projekta „CAN for Balkans” koji se realizuje uz podršku Evropske unije i to kroz program „Kreativna Evropa“.

U Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u Leskovcu ističu da rade na stvaranju prekogranične kulturne mreže koja treba da olakša saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na Zapadnom Balkanu, a u tome sarađuju sa partnerima iz Albanije, Belgije, Makedonije, Srbije i Rumunije.

Foto: Škola stripa

- U okviru ovog programa petočlana delegacija naše škole učestvovala je na Međunarodnoj strip konferenciji koju je organizovao albanski partner – Nacionalni istorijski muzej u Tirani. Bila je to prilika da albanska umetnička i kulturna javnost po prvi put nešto sazna o stripu u Srbiji i to kroz prezentacije koje smo održali u Tirani i Draču – ističe Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa i jedan od organizatora Balkanske smotre mladih strip autora koja se svake godine održava u Leskovcu.

Osim čelnih ljudi albanskog stripa na konferenciji su učestvovali i gosti iz partnerskih zemalja. U okviru debata zaključeno je da je ova manifestacija jedno od najvažnijih dešavanja u celokupnoj istoriji devete umetnosti u Albaniji, a tome je značajno doprinela i prva prezentacija srpskog stripa u ovoj zemlji.

PODSTIČE KREATIVNOST

Cilj ovog projekta je da se kroz digitalne arhive i studije istorijskih stripova podstakne kreativno istraživanje kako bi se stvorila nova dela i tako doprinelo originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, a posebno istorije Balkana. Projekat promoviše istorijski strip i kroz izložbe, onlajn platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima i stereotipima na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu