POČELO ČIŠĆENJE JEZERA MEĐUVRŠJE: Uklanjanje trave i trske sa površine od oko 15 hektara

V. I.

22. 07. 2021. u 12:13

U JEZERU Međuvršje počelo je uklanjanje trave i trske sa površine od oko 15 hektara. Ova aktivnost pripada ekološkoj komponenti radova u okviru nacionalne inicijative uređenja i razvoja Ovčarsko - Kablarske klisure.

ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ ЈЕЗЕРА МЕЂУВРШЈЕ: Уклањање траве и трске са површине од око 15 хектара

Foto: GU Čačak

Za čišćenje Međuvršja angažovano je društveno javno uslužno preduzeće "Belocrkvanska jezera" iz Bele Crkve, čije je vozilo – amfibija - specijalizovano za ovakve poslove. Vrednost radova je oko tri miliona dinara.

- Ovo je samo prvi korak u velikom poslu, koji podrazumeva da Međuvršje uredimo, očistimo, da izbistrimo vodu i da očistimo obale. Trenutno se uklanja rastinje i sa leve i sa desne obale jezera, sve do manastira Jovanje. Trska i trava se deponuju u gradsku kompostanu u JKP „Gradsko zelenilo“ – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Foto: GU Čačak

Čišćenje, odnosno uklanjanje trave i trske na kopnu i na vodenoj površini, smanjiće proces zamućivanja vode u narednom periodu i usporiti proces zasipanja jezera. Jedino rešenje u borbi sa travom u jezerima je, po rečima stručnjaka, njeno redovno košenje.

- Naša želja je da jezero Međuvršje, zajedno sa uređenjem čitave Ovčar Banje, koje je uveliko u toku, bude jedno od mesta koje će privući turiste. Ovde veliki broj meštana ima vikendice, a prošle godine se tražio krevet više, posebno od turista koji su dolazili iz inostranstva da posete ovaj predeo kojim se ponosimo. Put do vikendica, zahvaljujući ovom čišćenju, će svakako biti pristupačniji, tok značajno proširen, a jezero značajno bistrije – rekao je Todorović.

Foto: GU Čačak

Inače, kako stručnjaci objašnjavaju, veliki problem u jezeru Međuvršje, predstavlja vodeni orašak - invazivna vrsta trave, koja se veoma brzo širi. Kada dođe do porasta vodostaja i nagomilavanja otpada, ova invazivna vrsta sakuplja i zadržava otpad na površini jezera i veoma ga je teško ukloniti. Ovakvim načinom čišćenja se uklanja vodeni orašak, a sa druge strane, urećuju se obale jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!