SEĆANJE NA GENOCID U RUANDI: Na Jutjub kanalu KCNS nastavljen serijal predavanja Danila Koprivice „Suočavanje sa prošlošću“ (VIDEO)

V.N.

19. 07. 2021. u 21:14

PREDAVANjE Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću – Dosije Ruanda" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

СЕЋАЊЕ НА ГЕНОЦИД У РУАНДИ: На Јутјуб каналу КЦНС настављен серијал предавања Данила Копривице „Суочавање са прошлошћу“ (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Republika Ruanda nalazi se u oblasti Velikih jezera na istoku Centralne Afrike i jedna je od najgušće naseljenih afričkih zemalja. Površinom je nešto veća od Vojvodine, a broj stanovnika je pet puta veći nego u ovoj pokrajini Srbije.

Ipak, ono što svetska istorija pamti iz prošlosti ove zemlje zapravo je stravični genocid koji ovo predavanje i tematizuje. Tom prilikom ubijeno je oko milion nevinih ljudi, među kojima se našlo nebrojeno žene i dece.

Razlika između građanskog rata u Ruandi i drugih ratova na afričkom kontitentu je u tome što je ovaj, jedan od najsurovijih, vođen od strane pripadnika iste rase, religije i govornog područja - Hutu ekstremista i Tutsa.

Ovoj mračnoj strani afričke povesti posvećen je Memorijal genocida u Kigaliju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu