PREMINUO DOKTOR ZORAN STEVANOVIĆ: Izgubio život u saobraćajnoj nesreći - tragična sudbina lekara iz Kruševca

S.Babović

13. 07. 2021. u 16:51

KOD nas u kolektivu je neverica i muk, veliki gubitak ljudski i profesionalni,još uvek nismo svesni koliko nam je značio u našem radu, kaže dr Nikola Nikolić, načelnik ORL službe u Opštoj bolnici Kruševac, gde svoj beli mantil više nikada neće obući i časno, kao u prethodne tri decenije lečiti pacijente, prim. dr Zoran Stevanović (1965-2021), načelnik Odseka za maksifacijalnu hirurgiju.

ПРЕМИНУО ДОКТОР ЗОРАН СТЕВАНОВИЋ: Изгубио живот у саобраћајној несрећи - трагична судбина лекара из Крушевца

FOTO: S.Babović

"Veliki lekar i kolega", kako su ga opisali kolege i prijatelji na Komemorativnim skupu u sedištu podružnice Srpskog lekarskog društva u Kruševcu, kome su prisustvovali i članovi porodice, podlegao je posledicama pada sa motora 5. jula u mestu Žabare.

Magistralnim putem Kruševac-Aleksandrovac vozio je nebrojano puta pre toga. To se, dodaju njegove kolege, zove tragična sudbina.

Dr Zoran Stevanović, rođen je u Aleksandrovcu 24. avgusta,1965. godine. Osnovnu školu završavao je u Kuršumliji i u Žabaru, Srednju medicinsku u Kruševcu i s uspehom diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1990.godine.

Tri godine kasnije zasniva radni odnos u Zdravstvenom centru Kruševac. Završene specijalističke studije na Klinici za maksifacijalnu hirurugiju Stomatološkog fakutleta u Beogradu 2000. godine, internacionalni kursevi iz ulttrazvučne dijagnostike oboljenja vrata (januar, 2009.) na Klinici za ORL na VMA i hirurgije glave i vrata (mart, 2010.) na Klinici za ORTL u Novom Sadu, samo su deo usavršavanja uvaženog specijaliste, koji je bio i aktivan član Srpskog lekarskog društva i Lekarske komore Srbije.

Učestvovao je na značajnim stručnim kongresima stomatologa, plastičnih i maksiofacijalnih hirurga, simpozijumima gde je predstavljao savremene trendova lečenja.

- Bio je hirurg savestan i vredan, pošten lekar - napominje dr Nikolić, ističući principijelnost dr Stevanovića i dosledno poštovanje procedura i protokola u lečenju.

- Uvek je bio spreman za saradnju, a mlađe kolege su imale priliku da vide pravog profesionalca u zbrinjavanju pacijenata,sa povredama ili anomalijama. Bio je veliki „manuelac“, koji nikada nije napravio nijedan suvišan pokret tokom operacije ili doneo suvišnu odluku o lečenju. Dobro ga pamtimo po brzom hodu, energičnom pokretu i britkom smislu za humor.

Ljude je, dodaje dr Nikolić, delio na dobre i zle, na saradnike i nesaradnike. Voleo je da ponekad zapali kubansku cigaru i u retkim trenucima opuštanja sluša hard-rok.

Posebno je bio ponosan na preseljenje i opremanje hirurške sale najmodernijom medicinskom opremom u okviru Odseka za maksifacijalnu hirurigiju na čijem je bio čelu i u protekle tri godine, čak i u uslovima pandemije KOVID-19, sa svojim timom obavio više od 1.300 operacija i intervencija u lokalnoj anesteziji.

 

- Nama će kolega ostati u sećanju kao odgovoran,vredan,pouzdan, posvećen svom poslu,čovek koji nije mnogo govorio i koji je uvek više radio od onoga što je obećao- napominje dr Nevenka Čavrljaković, predsednica podružnice SLD.

Bila nam je čast da uvek sarađujemo s kolegom koji je bio odgovoran i prema pacijentima i prema svima nama. Njegovo mesto je nenadoknadivo. Ostaju naša sećanja, njegovo delo i pacijenti kojima je pomogao,njegova porodica, potomstvo. Ostaje nam da pričamo o njemu i da nastojimo da sledimo sve ono što je on započeo i planirao, kako naša struka i nalaže.

POSVEĆEN PORODICI I DOMU

- NIJE imao sreće da svoje dve ćerke vidi sa diplomama, koje su pri kraju studija francuskog jezika- rekao je dr Nikola Nikolić.

-Živeo je u Trebotinu nakon smrti roditelja i tamo gradio svoje carstvo. Nikada nije izrazio želju da napusti porodični dom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!