DA SE SELA PRIBLIŽE GRADOVIMA: Ove sezone obimni radovi na Staroj planini, na putu od Pirota do Dimitrovgrada

V. ĆIRIĆ

10. 07. 2021. u 06:21

OVE građevinske sezone odvijaju se obimni radovi na kružnom putu od Pirota do Dimitrovgrada, preko Stare planine.

ДА СЕ СЕЛА ПРИБЛИЖЕ ГРАДОВИМА: Ове сезоне обимни радови на Старој планини, на путу од Пирота до Димитровграда

Radovi kod sela Slavinje / Foto V. Ćirić

U toku su radovi na nekoliko deonica, a nedavno je završeno asfaltiranje od sela Slavinja do Izatovaca, tačnije do skretanja za Boljev Dol na dimitrovgradskoj strani planine. Reč je o regionalnom putu na kome radove finasira Republika Srbija i koji je najvažniji na Staroj planini jer povezuje tridesetak sela sa pirotske i dimitrovradske strane.

Saobraćajnica omogućava meštanima ovih sela, koja su na pirotskoj strani, da mnogo kraćim putem odu do Dimitrovgrada, kao i meštnima dimitrovgrdskih sela da jednostavnije stignu do Pirota, odnosno da izbegnu vožnju preko stare magistrale Dimitrovgrad - Pirot i obrnuto, ili da idu koridorom.

- Put je osnova svakog razvoja. Ako želimo da razvijamo turizam, da se ljudi vrate na sela, da oživimo čitav kraj, onda je put neophodan. Na mnogim delovima ove saobraćajnice izvode se radovi: od Planinarskog doma iznad Pirota, preko Rsovaca, Visočke Ržane, Slavinje, Izatovaca, Donjeg Krivodola i dalje. Uskoro nas očekuju radovi i kod kamenoloma Kitka. Od izlaza kod sela Rsovci prema Ržani i Slavinji, odnosno Dojkincima i Jelovici, novim slojem asfalta biće presvučena takođe značajna deonica koja je sada u veoma lošem stanju - kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji naglašava da veliku zaslugu za obnovu ove saobraćajnice, žile kucavice Gornjeg Visoka ali i mnogih drugih u Pirotskom okrugu, imaju preduzeća "Koridori" i "Putevi Srbije", kao i državni vrh.

Samo za radove oko Planinarskog doma i kod pomenutih Rsovaca iz budžeta Srbije biće izdvojeno više od 100 miliona dinara. U proteklom periodu, ta javna preduzeća finansirala su obnovu i rekonstrukciju puteva u okolini Dimitrovgrada, Bele Palanke, ali i kod sela Sukova prema Trnskim Odorovcima, Zvoncu, zatim kod Sadikovog Bunara i sela Blato na putu Pirot - Babušnica, kao i izgradnju kod Sopotske petlje nadomak Pirota, koja omogućava brži put ka Staroj planini sa istočnog kraka Koridora 10.

NOVIH 40 KILOMETARA U KOTLINI

NEIMARI će ove sezone raditi i kod pirotskog naselja Prčevac, prema kamenolomu Kitka, ali će prethodno u tom naselju biti promenjena kompletna vodovodna instalacija. Dužina te deonice je oko četiri kilometra, a rok za završetak radova je 4. novembar. Minule i ove sezone, na Staroj planini i u pirotskoj kotlini, urađeno je preko 40 kilometara regionalnih puteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega