FANTASTIČNO OTKRIĆE: Završena arheološka istraživanja lokaliteta Egeta

Suzana M. Jovanović

07. 07. 2021. u 11:13

OVOGODIŠNjA arheološka kampanja na lokalitetu "Egeta" kod Brze Palanke, nedavno završena, bila je usmerena na istraživanje severoistočne kule utvrđenja koje ima oko 55 kvadrata površine, a nalazi se u takozvanom "sektoru pet".

ФАНТАСТИЧНО ОТКРИЋЕ: Завршена археолошка истраживања локалитета Егета

Foto: Muzej Krajine

Radovi su realizovani u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizovali su ga Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ovogodišnja istraživanja pomogao je sopstvenim sredstvima i negotinski muzej.

- Radili smo sa ciljem da severoistočnu kulu utvrđenja pripremimo za restauratorsko konzervatorske radove. Ona ima 55 kvadratnih metara i potpuno smo je očistili do dubine dva i po metra, negde i niže zbog pada terena. Sada se cela kula vidi sa spoljne i unutrašnje strane, sve je iscrtano i sva je dokumentacija na terenu za završena. Naš cilj je, kao i sve ovo što radimo na Limesu, Šarkamenu i svim našim lokalitetima, da se sve to u jednom trenutku konzervira i na pravi način predstavi javnosti - kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, uz dr Pericu Špehara, vanrednog profesora na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu rukovodilac projekta.

Foto: Muzej Krajine

 

Utvrđenje na lokalitetu "Egeta" prava je misterija. Nalazi se na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba. Baš ovo brzopalanačko utvrđenje je i jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava.

- To je fantastično otkriće. Mi smo tražili antiku sa namerom da objedinimo lokalitete iz perioda Limesa, a dobili smo srednjevekovnu građevinu iz 11. veka sa nalazima koji to potvrđuju. U jednom delu imamo praistorijske slojeve što znači da je neki kontinuitet življenja tu bio. Ono što je veliki problem, taj lokalitet je prekopavan vojnim vežbama JNA pre 40 – 50 godina i dobrim delom je devastirana istočna strana utvrđenja, istočni bedem, jednim delom i zbog pozajmišta peska na zapadnoj strani, ali mi polako radimo sa ciljem sa to prezentujemo na pravi način – dodaje Janjić.

Namera je arheologa da arheološku kampanju prate i konzervatorski radovi. Ovaj multikulturalni lokalitet sa slojevima praistorije, antike do srednjeg veka u proteklih pet godina prošao je kroz geo-fizička istraživanja i arheološka iskopavanja, pa je, vele, red da se sve pronađeno na "Egeti" i adekvatno zaštiti.

- Imamo jednu celinu, jednu jako lepu kulu koja je kružnog oblika, neobična, vrlo važna, s obzirom da se radi o 11. veku. To je i praktično raritetna stvar. Obzirom na dosadašnja petogodišnja istraživanja došli smo do dovoljno podataka da već, možda, naredne godine možemo razmišljati o jednoj monografiji, a vrlo smo blizu do dovođenja materijala u takvo stanje da možemo da radimo i izložbu koja bi obišla čitavu Srbiju pogotovu što se radi o jedinstvenom utvrđenju te vrste – ističe Gordan Janjić i dodaje da će se Muzej Krajine na sledećem konkursu Ministarstva kulture i informisanja pojaviti sa zahtevom za obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove na ovom lokalitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?