DANAS USTOLIČENJE EPISKOPA VALJEVSKOG: Isihije na tronu grada na Kolubari

V.Mitrić/B.Puzović

27. 06. 2021. u 08:13

NOVI episkop valjevski Isihije (Rogić), biće ustoličen danas u Sabornom hramu u Valjevu, posvećenom vaznesenju Hristovom.

ДАНАС УСТОЛИЧЕЊЕ ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ: Исихије на трону града на Колубари

Foto: Eparhija Valjevska SPC

Na novu dužnost, u gradu na Kolubari, kako se očekuje, trebalo bi da ga uvede patrijarh srpski sa dvadesetak arhijejera, među kojim će biti i dosadašnji administrator valjevski, episkop šabački Lavrentije, monaštvom i sveštenstvom SPC mnogobrojnim verujućim ljudima tog, inače jako pobožnog dela Srbije, zavičaju svetog vladike Nikolaja i najdužoj životnoj i stvaralačkoj adresi svetog oca Ave Ćelijskog (dr Justin Popović).

Episkop Isihije, koji na ovoj katedri nasleđuje blaženopočivšeg episkopa Milutina, koji je preminuo prošle godine od posledica korona virusa, rođen je u Moskvi, a, kao dete diplomate. Živeo je u Beogradu, Pekingu, Rangunu, Kartumu i Vašintonu. Završtio je, pored ostalog, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašio ga je episkop bački Irinej 15 februara 1991. godine, do kada postaje iskušenik u Manastiru Kovilj kod igumana Porfirija, sadašnjeg patrijarha srpskog. Arhimandrit i namesnik te svetinje postaje 21. novembra 2014. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je, na prolećnom zasedanju, za episkopa moravičkog, zapravo vikara episkopa bačkog dr Irineja (Bulovića). Na ovogodišnjem saboru srpski arhijereji su ga izabrali za episkopa valjevske eparhije, koja je nastala 2006. godine, posle odluke vladike Lavrentija da se eparhija šabačko valjevska podeli na dva dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru