OBNOVA "ŠUMADIJE": Prostor sa hiljadu mesta zatvoren i propada bezmalo dve decenije

M. Luković

26. 06. 2021. u 06:21

POTPUNA rekonstrukcija gradske dvorane "Šumadija" u Kragujevcu, koja je gotovo dve decenije zatvorena i propada, jedan je od prioriteta ovdašnje lokalne samouprave - bar kada je reč o infrastrukturnim projektima u kulturi.

ОБНОВА ШУМАДИЈЕ: Простор са хиљаду места затворен и пропада безмало две деценије

Foto Arhiva VN

Predračun po urađenom projektu pokazuje da je za rekonstrukciju dvorane potrebno oko pet miliona evra, a - s obzirom na to da Kragujevčani nisu u stanju da sami finansiraju radove posle kojih će dobiti savremeni pozorišno-koncertni prostor, jednako upotrebljiv i za druge namene - očekuju i pomoć države.

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, kaže da optimizam temelje i na nedavnoj poseti Dejana Savića, savetnika predsednika Srbije za ovu oblast, jer se pokazalo da postoje apsolutno razumevanje i dobra volja da se ovaj problem konačno reši.

Kragujevac, kao četvrti grad u Srbiji po velični, zaslužuje da ima dvoranu koja bi bila adekvatna za organizovanje važnih kulturnih događaja i velikih festivala, odnosno prostor prilagođen za operu i balet, koji bi mogao da služi i kao konferencijska sala.

- To su naše realne potrebe. Kragujevačka publika je često uskraćena za nastupe poznatih umetnika i organizovanje značajnijih kulturnih sadržaja, jer mnogima od njih nije dovoljna sala Prve kragujevačke gimnazije. Istovremeno, u gradskoj dvorani "Šumadija" ima oko hiljadu mesta i njena obnova bi eliminisala takve probleme - zaključuje Bjeletić.

"KUĆA GRUPE SMAK"

KRAGUJEVAC se ozbiljno priprema za konkurs Ministarstva kulture, jer želi da bude Prestonica kulture Srbije 2023. U Gradskoj upravi kažu da se ideje za taj projekat tek uobličavaju, ali se pripremaju novi sadržaji i manifestacije, a deo toga je i obnova dvorane "Šumadija". Razmišlja se i o osnivanju "Kuće grupe Smak", u Domu omladine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)