PROMOVIŠE NAJVAŽNIJU ŽITNICU: Može se mnogo naučiti o Vojvodini

Lj. P.

22. 06. 2021. u 07:35

HOBI, ljubav prema društvenim igrama, ali i želju da promoviše Srbiju kao brend i naš identitet, Boris Đurović (43), doktor psiholoških nauka iz Novog Sada, nedavno je pretočio u zanimljivu, pre svega edukativnu igru "Vojvodina".

ПРОМОВИШЕ НАЈВАЖНИЈУ ЖИТНИЦУ: Може се много научити о Војводини

Foto Privatna arhiva

Najsličnija je, objašnjava tvorac ove društvene igre, tetrisu, koriste se pločice, a igrači pomoću njih se trude da poseju što više žita u različitim krajevima, a onda da ga prodaju po što povoljnijoj ceni. Teme su setva i žetva, što je najkarakterističnije za naše područje.

U društvenoj igri "vojvodina", za dva do četiri igrača, uzrasta od devet do 109 godina ste u ulozi ratara kome je cilj da zaseje što više pšenice i zaradi najviše novca prodajući je vojvođanskim gradovima.

- Veoma je zabavna, jer je ishod uvek neizvestan - veli naš sagovornik, dodajući da zadatak nije nimalo lak jer se mora pažljivo balansirati broj ugovora sa gradskim pijacama i količinu žitarica koje će te požnjeti sa svojih polja. - Istovremeno je i edukativna, jer igrači mogu mnogo naučiti o samoj Vojvodini, gde se koje mesto nalazi u Bačkoj, Banatu i Sremu, ali i osnovne principe ekonomije.

Društvena igra promoviše Vojvodinu kao regiju Srbije koju obavezno treba posetiti ukoliko to već nisu učinili, a ako jesu da nađu neko novo mesto koje su propustili.

Idejni tvorac igre, psiholog Đurović je pasionirani ljubitelj društvenih igara već deceniju i po, a ovom je hteo da podstakne ljude da više vremena provode zajedno u društvu najbližih, deleći lepe trenutke, učeći i zabavljajući se daleko od mobilnih telefona i kompjuterskih ekrana.

- Igra je dizajnirana slikama vojvođanske ravnice, urađenim u stilu ulja na platnu sa brojnim fotografijama gradova Vojvodine s početka 20. veka - predočava Đurović. - To igri daje jedinstven vizuelni identitet zaslugom Andree Švarc, dizajnerke igrice.

KRALjEVI SRBIJE

PSIHOLOG uveliko priprema još jednu društvenu igru "kraljevi Srbije", u kojoj se igrači, kako objašnjava, stavljaju u ulogu srednjovekovnih plemića, a zadatak je da urade što više dobrih dela i poduhvata, a na kraju samo najbolji igrač može postati kralj.

- Igrači će na taj način naučiti sve o našim kraljevima i vladarskim dinastijama - ističe Đurović edukativni karakter igre. - Uz odobrenje Narodnog muzeja u Beogradu, ilustrovana je slikom Paje Jovanovića, "Krunisanje cara Dušana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)