IZLOŽBA RADOVA ČUVENOG SLIKARA U ZRENJANINU: Autor i kustos izložbe će biti Slavica Popov

B. Grujić

21. 06. 2021. u 18:54

IZLOŽBA radova Dragoslava Stojanovića Sipa (1920-1976) iz zbirke Savremene galerije u Zrenjaninu, biće dostupna posetiocima u salonu galerije, a autor i kustos izložbe je Slavica Popov.

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЧУВЕНОГ СЛИКАРА У ЗРЕЊАНИНУ:  Аутор и кустос изложбе ће бити Славица Попов

Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskih predela, tako i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija. 

U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka, boravio je 16 puta i za kolekciju Savremene galerije u Zrenjaninu, ostavio 14 radova, a u ovom gradu je 1967.godine uradio vitraže u svečanoj sali zgradi nekadašnjeg Komiteta.

Izložba 13 radova Dragoslava Stojanovića Sipa bila je otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin maja 2015. godine, ali je tada zbog vanrednih okolnosti nakon nedelju dana bila zatvorena, a sada će publika ponovo imati priliku da vidi njegove radove i čuvenu sliku Seoski predeo, koja je nastala 1956.godine na prvoj koloniji u Ečki, a zanimljivo ta slika je, prilikom realizacije izložbe 2015. godine iznenada nestala, a onda je Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, vraćena 2019. godine.

Dragoslav Stojanović Sip je rođen 1920. godine u Petrovaradinu, a ranu mladost proveo je u Subotici i Novom Sadu gde je prve kontakte sa slikarstvom stekao preko Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića i Milana Konjovića. Pre nego što je upisao Akademiju u Beogradu (1940) pohađao je pripremnu nastavu u ateljeima Stevana Bodnarova i Mladena Josića, a na Akademiji profesori su mu bili Toma Rosandić,Mihailo Petrov, Jovan Bijelić i Milo Milunović. Diplomirao je 1947. godine na odseku za slikarstvo kod profesora Mila Milunovića, a potom dve godine pohađao specijalni tečaj grafike kod profesora Mihaila Petrova. Bio je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača Grafičkog kolektiva u Beogradu (1949), urednik časopisa Lik (1950) i predsednik ULUPUDS-a gde je organizovao manifestaciju Zlatno pero (1958). Za života je imao 12 samostalnih izložbi u periodu od 1951. do 1974. godine, a izlagao je na brojnim izložbama ULUS-a ,Oktobarskog salona, Trijenala jugoslovenske umetnosti, vojvođanskih kolonija (Ečka, Bačka Topola,Bečej, Senta). Dobitnik je nagrade Forum 1968. godine i Oktobarske nagrade grada Beograda 1971.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave