FOTOGRAFISANA RETKA PTICA GRABLJIVICA: Beli mišar prvi put snimljen u Srbiji (FOTO)

Lj. P.

18. 06. 2021. u 09:29

U SELU Sot kod Šida, prvi put je snimljen beli mišar, a vest da meštani ovog dela Srema godinama unazad primećuju ovu pticu grabljivicu privukla je pažnju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čiji su članovi Nataša Tomić i Marko Šćiban pre nekoliko dana istražili ovaj teren.

ФОТОГРАФИСАНА РЕТКА ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА: Бели мишар први пут снимљен у Србији (ФОТО)

Foto: Marko Šćiban

- Krenuli smo ka vozilu i trenutak pre nego što bismo napustili lokaciju, iznad naših glava ukazala se potpuno bela ptica grabljivica – objašnjava Marko Šćiban, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da je reč o mišaru, inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepetan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši prema suncu.

Foto: Marko Šćiban

Tokom više od dva veka istraživanja ptica u Srbiji, kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan, stoga su ovo prvi snimci ovog retkog fenomena kod nas.

Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili šaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi. Belog mišara iz okoline Sota, međutim, susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!