LOZNICA U ZNAKU PROGRESA: Gradonačelnik posebno ističe pomoć države u realizaciji ambicioznih planova

V. Mitrić

17. 06. 2021. u 06:31

MNOGO godina je iza nas. Zajedno, u slozi, uz ogromnu pomoć naše države, gradimo Loznicu, jer znamo da to ne možemo sami.

ЛОЗНИЦА У ЗНАКУ ПРОГРЕСА: Градоначелник посебно истиче помоћ државе у реализацији амбициозних планова

Foto V. Mitrić

 Da naši ljudi ne odlaze u svet, potrebno je da svet dovedemo u zemlju, da nam deca ostaju u zavičaju, ali i da se vrate oni koji su otišli. Da ovde žive, rade i rađaju decu - kaže, povodom Dana grada Vidoje Petrović, prvi čovek lokalne samouprave na Štiri.

Gradonačelnik je podsetio i na sve velikane Loznice, Jadra i Podrinja - od vojvode Ante Bogićevića i njegovih ustanika, podvižnika "bitke iznad oblaka" na Gučevu u kojoj su prvi put upotrebljeni bojni otrovi, junaka velike pobede na Ceru u Velikom ratu, do pre osam decenija započetog Drugog svetskog rata, te draginačkog "krvavog oktobra"...

- Ratovi svakom narodu otkrivaju njegove slabosti, ali i vrline. Zato je velika obaveza svakoga od nas da zajedništvom i ljubavlju prema svom gradu, dobrotom i vrednoćom, baš kao što su to umeli znameniti đaci Gimnazije, proslavimo naš grad. A, na lozničku Gimnaziju sam podsetio i zbog toga što je ona samo pet godina mlađa od ovdašnje varoši - naglasio je Petrović.

Foto V. Mitrić

Vidoje Petrović

Gradonačelnik kaže i da je Loznica njegov životni san i projekat, pa je ponosan na to kako grad raste - sa novim zgradama, putevima, Inovacionim centrom, fabrikama, bolnicom, obdaništima, sportskim terenima, dečjim igralištima... Jednako se, veli, diči i sa 84.000 žitelja, te najmanjom administracijom koja nije skupa jer nema viška zaposlenih. Ali, zato ovaj deo Srbije ima još 80 kilometara novih i 50 kilometara rekostruisanih puteva i sve je bliži cilju - da svaka ovdašnja ulica dobije asfalt.

Gradska uprava je, kao prva i svakako jedna od najboljih lokalnih samouprava, do kraja marta ove godine zabeležila 46. 000 elektronskih razmena podataka. U periodu koji je, zbog pandemije nekima možda bio alibi i povod da se ništa ne radi, Lozničani su zasukali rukave...

Pritom, ovdašnja Katastarska opština je identifikovana sa naseljenim mestom Loznica grad, pa su tako Lozničko Polje, Klupci, Krajišnici, Ploča i Baščeluci na putu da dobiju kvalitetnu infrastrukturu, po uzoru na dobro organizovane evropske gradove.

BLISTAVI NIZ SLAVODOBITNIKA

OVOGODIŠNjE povelje, kao najviša priznanja lokalne samouprave, dobili su kompanija "Adient" i gimnazija "Vuk Karadžić". Plakete su, kao visoko uzdarje, dobili Trijažni centar DZ "Dr Milenko Marin" Kovid-odeljenje Opšte bolnice, Privremena kovid-bolnica specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Koviljača", Volonterski centar, preduzeće "EP belt", kompanije "Alebra" i "Hedera vita", poljoprivrednik iz Donjih Nedeljica Siniša Jakovljević i klub malog fudbala "Loznica grad". Posthumno, Plaketu je dobila i mr Danijela Milutinović (na slici) koja je ostavila neizbrisiv trag u napretku ne samo turizma, već i u lokalnom ekonomskom razvoju u celini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)