VRAĆENA ČETIRI MILIONA EVRA: Isplaćen kredit za završetak vodosistema u Leskovcu

I. M.

01. 06. 2021. u 17:56

KREDIT podignut radi finansiranja završetka vodosistema „Barje“, koji se koristi za vodosnabdevanje oko 90.000 stanovnika na teritoriji Leskovca, vraćen je u celosti.

ВРАЋЕНА ЧЕТИРИ МИЛИОНА ЕВРА: Исплаћен кредит за завршетак водосистема у Лесковцу

Foto: I.M.

Radi se o iznosu od četiri miliona evra, koji je uzet jula 2006., dok je rok otplate bio 1. jun ove godine. Sve obaveze prema kreditoru su izmirene isplatom poslednje rate od 3,8 miliona dinara, saopšteno je iz leskovačke lokalne samuprave.

Akumulacija „Barje“ je prioritetno projektovana radi vodosnabdevanja Leskovca i okoline. Napunjena je 1994. godine, a izgradnja ovog vodosistema obezbedila je dugoročno i stabilno snabdevanje građana zdravom i higijenski ispravnom vodom. Brana ima i veoma važnu ulogu u zaštiti od poplava.

Sliv akumulacije „Barje“ je područje posebne namene. Vodosistem se sastoji od brane visoke 75 metara i akumulacije duge 4,5 kilometara. Njena površina iznosi 140 hektara, a zapremina 21 milion kubnih metara. Deo vodosistema je i gravitacioni cevovod, postrojenje za prečišćavanje vode kao i razvodna mreža sa rezervoarima i crpnim stanicama za potiskivanje vode. Sistem je građen decenijama, a pušten je u rad pre deset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024