OSLIKAVA UNIKATNE ODEVNE PREDMETE: Umetnička veština Lidije Petrović Janković, novinarke iz Smedereva

Jelena ILIĆ

30. 05. 2021. u 11:44

SMEDEREVKA Lidija Petrović Janković po obrazovanju je novinarka, ali je umesto pred kamerama ili u novinama, završila u umetnosti.

ОСЛИКАВА УНИКАТНЕ ОДЕВНЕ ПРЕДМЕТЕ: Уметничка вештина Лидије Петровић Јанковић, новинарке из Смедерева

Foto Privatna arhiva

Bavi se oslikavanjem čarapa za dame, a njeni unikatni odevni predmeti, donose joj i radost i platu.

- Oslikavanjem čarapa se bavim sedam godina. Sve je nekako spontano krenulo. Nisam školovani umetnik, završila sam novinarstvo. Posle studija sam upoznala Dušanku, koja je držala atelje "Valer" u Smederevu. Tu sam nekoliko godina radila i stvarala. U ateljeu SAM se upoznala sa osnovama slikarstva i različitim tehnikama, tako i sa radom na tekstilu - priča ova mlada žena.

BOJE SE NE SKIDAJU

MLADA Smederevka mama je jednogodišnjeg dečaka, a iako je doskoro bila zaposlena, spojila je ljubav i posao, i odlučila je da sve svoje vreme posveti mališanu i - umetnosti.

POČELA je sa prekrivanjem fleka na odeći za poznanike i prijatelje. Čarape su došle kao ideja za nešto malo neobičnije i smelije.

RAD Lidija Petrović Janković, Foto Privatna arhiva

- Najneobičniji zahtevi mušterija su motivi gradova. Najveći izazov je dočarati duh grada, da ga ljudi prepoznaju na prvi pogled. Tako sam oslikala Pariz, London, Njujork, ali i Niš.

Te čarape su otputovale na različite krajeve sveta - kaže Lidija.

OSLIKAVA i majice i kravate za jači pol, ali i bodiće i leptir mašne za mališane.

- Radim najčešće po porudžbini. Omiljeni motivi ljudima su likovi iz filmova i crtaća ili cvetni motivi. Neretko se desi i neka personalizovana porudžbina. To me najviše obraduje, jer onda zaista bude unikat - kaže neobična umetnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić