MAJSTORI SA REKETOM SPREMNI ZA FINALE ROLAN GAROSA: Vreme je da Đoković dođe do druge titule

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

11. 10. 2020. u 08:10

NOVAK ili Rafa? Ovo pitanje postavljalo se pred početak pariskog grend slema, postavlja se i sada pred današnje finale.

МАЈСТОРИ СА РЕКЕТОМ СПРЕМНИ ЗА ФИНАЛЕ РОЛАН ГАРОСА: Време је да Ђоковић дође до друге титуле

FOTO: EPA

Lepši duel niko nije mogao da poželi. Najbolji reket sveta, koji ove godine na sportskom polju nije izgubio nijedan meč, protiv dvanaestostrukog osvajača i kralja pariske šljake. Biće ovo ujedno i 56. međusobno odmeravanje snaga dvojice teniskih titana. U pobedama vodi naš Nole sa 29 prema 26. Vreme je da se prvi broj zaokruži.

Poručio je Novak pred ovaj monumentalni duel da veći izazov u sportu ne postoji.

- Zar to nije očigledno? Osvojio je ovaj turnir toliko puta. Mislim da nijedan igrač nije toliko  puta osvajao bilo koji turnir. Izgubio je ovde samo dvaput u celoj svojoj karijeri - podseća Novak.

Ali, jedan od te dvojice, uz Robina Soderlinga (2009), bio je i naš Nole (2015). To ipak govori da Rafa nije nepobediv. Naročito sada, kada je Novak na vrhuncu, a okolnosti  su potpuno izmenjene.

- Uslovi su, očigledno, drugačiji od onih na koje smo navikli kada igramo u maju i junu. Mogla bi to da bude moja šansa, jer loptica ne odskače tako visoko, preko ramena, kao što to on obično voli. Bez obzira na uslove, još uvek je tu, on je Rafa, u finalu je i igramo na šljaci. Znam kakav je osećaj igrati u pet setova protiv njega u finalu Rolan Garosa.

OPORAVAK

IMAO je Novak dan i po da se oporavi od napora u polufinalu, a juče je i trenirao na Rolan Garosu pripremajući se za ovaj veliki izazov. Na teren broj 2 istrčao je baš u vreme kada će se danas odvijati veliki dvoboj, u trenutku dok je, pored, na "Šatrijeu", trajalo žensko finale između Švjatekove i Keninove.

Izgubio sam na ovom terenu većinu mečeva koje smo igrali, ali sam ga takođe i pobedio 2015. u četvrtfinalu. To je meč na koji ću da se osvrnem i pokušam da iz njega izvučem neke pozitivne stvari i taktički ga upotrebim. Nisam iscrpljen, iako je prethodni meč trajao četiri sata. Bila je to prava bitka. Ali, osećam se dobro. Jedva čekam veliku borbu sa Rafom - poručio je Nole.

Jeste Nadal kralj pariske šljake, ali Novak ističe da prošlost u današnjem meču neće biti presudna.

- Igrao sam s njim više nego protiv bilo kog drugog igrača u profesionalnoj karijeri. Naši međusobni dueli su najveći u istoriji ovog sporta. Definitivno mi je najveći rival. Imali smo toliko sjajnih mečeva. Naravno da će prošlost imati nekog efekta u pogledu poštovanja jednog prema drugome. Obojica ćemo izaći na teren motivisani da odigramo najbolje što možemo. Ali, i on i ja smo dovoljno iskusni da pristupamo ovakvim mečevima fokusirajući se samo na ono što je pred nama.

Istovremeno, spušta Novak lopticu na zemlju, ne želeći da upadne u zamku prevelikog uloga. Ne smatra da će ovo biti "najveći meč koji su ikada igrali".

- Finale grend slema je uvek ogromno. To je ono zbog čega radite tokom cele godine, svake sezone, nadajući se da ćete doći u poziciju da se borite za grend slem trofeje. Ali, ne mislim da je to najveći meč koji sam ikada igrao u životu. Bilo je i većih. Ako moram da upoređujem, iako mi se to ne sviđa, verovatno je to bilo prvo finale Vimbldona koje sam upravo igrao protiv njega. Još kao dete sam sanjao o osvajanju Vimbldona. Ili protiv Endija Mareja na Rolan Garosu 2016. Svako finale Frenč opena bilo je meč mog života, pre nego što sam ga osvojio!

Lermirije glumio Nadala

TRČANjE, istezanje, pa bacanje košarkaške lopte. Bio je to samo deo uvodnog repertoara pred jučerašnji trening koji je Novak Đoković odradio na Rolan Garosu, pripremajući se za današnji veliki izazov.

- Ništa posebno, uobičajeno vežbanje da se zagreje posle prethodnog dugog meča - objasnio je Novakov fizioterapeut Miljan Amanović, koji ga uspešno priprema na Rolan Garosu.
Novak je trenirao sa Florijanom Lermirijeom, koga mu je kao sparing partnera dodelila Francuska teniska federacija. Naravno, u pitanju je levoruki igrač.
- Impresivno je bilo razmenjivati loptice s prvim igračem sveta. Pamtiću to celog života - rekao je Lermirije za "Novosti".

Ipak, priznaje zašto mu je današnji duel važani šta možemo od njega da očekujemo:

- Postoje određeni značaj i razlika, kada igram finale Otvorenog prvenstva Francuske, od bilo kog drugog grend slem finala. Ovo sam najmanje puta osvojio, tako da sam izuzetno motivisan da pokušam da podignem drugi trofej!

Biće to više od igre. Novak će se boriti i da razliku u osvojenim grend slemovima smanji samo na jedan, a Rafa za svoju dvadesetu titulu. To je, ujedno i prilika da Đoković godinu završi grend slem titulom, iako u kalendaru predstoji još nekoliko manjih turnira.

- Bio bi to šlag na torti! - slaže se Novak. - Nadam se da ću moći da odigram svoj najbolji tenis, jer će to biti potrebno da bih uzeo kup. U poziciji sam da budem blizu trofeja. U poslednjem sam meču na turniru, igram protiv svog najvećeg rivala, što je najjača prepreka i izazov koji mogu da imam.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)