SVE JE SPREMNO ZA ROLAN GAROS: Jedno pitanje: Novak ili Rafa

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

26. 09. 2020. u 21:14

MAJ je u septembru, a jun u oktobru. Tako je hteo virus korona.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА РОЛАН ГАРОС: Једно питање: Новак или Рафа

FOTO: M. Vukadinović

Tradicionalni pariski grend slem na Rolan Garosu u kompleksu terena u Bulonjskoj šumi zbog pandemije odigrava se u neobičnom terminu, od danas, u sledeće dve sedmice.

Nole ili Rafa? To je jedino pitanje na koje ovih dana pred početak turnira svi u Parizu traže odgovor.

Kontekst pariske šljake je poseban, Rafael Nadal je ovde uvek glavni i najveći favorit, bez obzira na bledo izdanje u Rimu. Šta reći o izgledima čoveka koji je ovde podizao pehar u čak 12 navrata i sprema se da to uradi trinaesti put? Poseban motiv Majorčaninu će biti prilika da se po osvojenom broju grend slem titula izjednači sa vodećim Švajcarcem.

Ali, naš Nole ima svoje adute. Po svemu viđenom ove godine, ima pravo ne samo da se nada, već i da čvrsto veruje da će da ponovi uspeh iz 2016, možda i više nego ikada pre.

Iz prikrajka, prema procenama, vreba Dominik Tim, koji je ovde umeo da pomrsi konce Novaku. Pominju se, stidljivo, i Zverev, Medvedev. Kod dama, najveći izgledi daju se Simoni Halep, Sereni Vilijams, Viktoriji Azarenki.

PRES-CENTAR

OD ove godine, izveštačima je na raspolaganju i veoma lepo uređeni pres-centar u parteru centralnog terena, sa svim uslovima nepohodnim za obavljanje novinarskog posla. Ove godine, međutim, broj novinara je zbog uslova koje je nametnula epidemija znatno smanjen, na samo 180.

Kada je o muškom tenisu reč, ako igra kako zna i ume, Novaku niko do finala ne može ništa. A onda bi u samoj završnici to bio pravi spektakl u kome naš as ima svoju šansu.

Prethodnih dana, Novak je trenirao na metamorfoziranom Rolan Garosu. Mnogo toga se ovde promenilo. Glavni stadion "Filip Šatrije" tako je, konačno, dobio pokretni krov. To će dosta da znači naročito sada, kada su vremenske prilike mnogo hladnije, nego na proleće, kada se turnir tradicionalno održava. I mrak mnogo ranije pada. U maju i junu sunce zađe oko 22 sata, a sada i pre 20. Istovremeno, 12 terena je dobilo reflektore, što dodatno doprinosi boljim uslovima.

Nostalgičari, koji su ovih dana imali priliku da posete kompleks Rolan Garosa,  sa setom gledaju na asfaltirani trg na kome je do juče stajao legendarni, kružni teren broj 1.

Nema ga više, baš kao ni stare "dvojke" i "trojke". Sve se menja, Rolan Garos je u užurbanoj transformaciji, da bi publika imala više prostora i bolje uslove.

KRALj ROlan Garosa - Rafael Nadal/FOTO: EPA

Gledaoci će za to pravu priliku najranije imati tek dogodine. Zbog epidemije virusa korona, broj posmatrača na glavnom turniru je značajno smanjen, dok su kvalifikacije odigrane bez prisustva publike. Letos, dok je virus manje cirkulisao, organizatori su se nadali da bi mogli da puste u prodaju i celih 20.000 ulaznica dnevno. Broj je, zatim, smanjen na 11.500, na tri najveća stadiona. Ubrzo posle toga, došlo je do novog smanjenja na 5.000, a najnoviji hladan tuš stigao je ovih dana, kada je ministar zdravlja Olivije Veran najavio smanjivanje broja publike na svim javnim manifestacijama na svega 1.000 osoba.

PUBLIKU IZVLAČE ŽREBOM

NE znajući kako da se opredele kome vratiti ulaznicu, a koga pustiti na stadion, organizatori su se dosetili da žrebom izvlače 750 najsrećnijih gledalaca, uz koje će prisustvovati i 250 zvanica iz partnerskih kompanija.

Podsećanja radi, prošle godine kompleks je za tri nedelje obišlo 520.000 ljudi, dok je kapacitet najvećeg stadiona 15.000.

Usledile su konsultacije vlasti i organizatora, direktor turnira Gi Forže upućivao je molbu da se omogući veće prisustvo gledalaca na kompleksu koji se prostire na 12 hektara i obuhvata površinu 15 fudbalskih terena, ali ništa nije vredelo. Sve je svedeno samo na hiljadu srećnika, i to samo na centralnom terenu, dok će na ostalima hučati vetar kroz prazne tribine.

- Ovo je težak udarac za turnir. Teško nam je, jer smo ubeđeni da smo mogli da primimo svih pet hiljada gledalaca. Ali, šta da radimo. Organizovaćemo se i spremni smo za ovakve uslove - poručio je Forže.

Treba imati na umu činjenicu da je drugi talas epidemije u Parizu ovih dana u punom jeku. Dnevno u Francuskoj ima i preko 16.000 novozaraženih, a bolnički kapaciteti počinju da osećaju pritisak. Zbog toga su pravila rigorozna. Petoro igrača je već isključeno, među kojima naš Peđa Krstin i Bosanac Damir Džumhur, iako su bili negativni, zbog trenera Petra Popovića, koji ističe da je njegov pozitivni test bio netačan, zbog čega je najavljena i tužba protiv organizatora.

Prema pravilima turnira, igrači i članovi tima moraju da budu smešteni u jednom od dva zvanična hotela, bez izuzetka. Iz hotela će moći da izađu samo da bi otišli na trening ili meč. Odmah po dolasku u hotel, u posebnoj zoni, radi im se prvi test, posle čega moraju da ostanu u sobi 24 sata, čekajući rezultat. Ukoliko je test negativan, radi se još jedan u roku od 48 sati. Ako je igrač prethodno nastupao na nekom drugom turniru i tamo uradio test na odlasku, to će se smatrati validnim umesto prvog testa u Parizu, pa će teniser morati pre početka da se testira samo jednom.

VERDASKO LjUT NA FRANCUZE

FOTO: EPA

FERNANDO Verdasko teško je primio diskvalifikaciju sa turnira, jer je bio pozitivan na virus korona. Slavni Španac tvrdi da je test bio pogrešan i da je ljut na organizatore zato što mu nisu dozvolili da se ponovo testira.

- Frustriran sam, razočaran, besan na organizatore koji su mi oduzeli pravo da se takmičim. Ubeđen sam da je rezultat koji sam dobio bio pogrešan. U avgustu sam asimptomatski zaradio virus. Poštovao sam sve protokole, potom uradio brojne testove i uvek bio negativan. Nisu mi dozvolili drugo testiranja, a ja sam od utorka uradio tri testa u različitim centrima i svi rezultati su bili negativni - tvrdi Verdasko.

Testovi će se zatim raditi na svakih pet dana. Ko je pozitivan, biće diskvalifikovan i moraće u izolaciju. U slučaju da je član tima pozitivan, a nije postojala fizička distanca, ili su delili istu sobu, biće isključen i igrač.

Maske će, inače, morati da se nose sve vreme, i na otvorenom i na zatvorenom, čim se izađe iz hotelske sobe, osim tokom ishrane i boravka na samom terenu. I novinari će morati da se testiraju čak tri puta, a zabranjen im je i svaki fizički kontakt bez poštovanja distance s igračima tokom turnira. Konferencije za medije će se održavati elektronskim putem, na kojima će moći da učestvuju samo akreditovani novinari. Maske će sve vreme nositi i skupljači loptica i sudije, a igrači će sami uzimati peškire. Linijske sudije će biti prisutne, jer na šljaci nema "sokolovog oka".

U takvim uslovima, uz svakodnevni epidemijski stres, od 27. septembra do 11. oktobra održaće se jedan od najvažnijih teniskih turnira u godini.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)