ĐOKOVIĆ JE NAJBOLJI: Rim pokoren peti put, sledi pohod na Rolan Garos

Č. V.

22. 09. 2020. u 08:43

NAJBOLjI teniser sveta Novak Đoković peti put u karijeri je uspeo da osvoji Rim.

ЂОКОВИЋ ЈЕ НАЈБОЉИ: Рим покорен пети пут, следи поход на Ролан Гарос

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani / POOL

Naš as je u desetom finalu na terenima "Foro Italika" pobedio Argentinca Dijega Švarcmana sa 7:5, 6:3.

Dok je sveta i veka vodiće se polemika ko je najbolji igrač "belog sporta". Ipak, možda je juče pred malobrojnom publiku u Rimu definitivno dat odgovor na to pitanje - Novak Đoković.

Postao je teniser sa najviše Masters titula (36), ima jednu više od Rafaela Nadala, drugi je na mestu nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste (danas zvanično počeo 287.). Ispred njega je jedino ostao Rodžer Federer (310), mada je pitanje trenutka kada će prestići Švajcarca (to bi zvanično trebalo da se dogodi 8. marta).

Koliko je Đoković pre svega mentalno jak najbolji je pokazatelj baš turnir u Rimu. Kao što je poznato, on je na ovaj Masters došao nakon diskvalifikacije sa Ju-Es Opena, pošto je slučajno pogodio linijskog sudiju u vrat.

Većini tenisera bi trebalo dosta dugo da se oporave i vrate u prepoznatljivi ritam, ali ne i Novaku. To je potisnuo vrlo brzo i krenuo da se sprema za pohod na 81. pehar u karijeri - na kraju je do njega i došao.

ŠAMPION Rima - Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill / POOL

Ono po čemu još uvek nije na vrhu su grend slem titule. Novak ih je do sada osvojio 17, dve više ima Nadal, a tri Federer. Ipak, i taj zaostatak za Špancem i Švajcarcem bi mogao da bude smanjen nakon Rolan Garosa.

Ova godina je takođe pokazatelj koliko je Đoković dominantan u odnosu na konkurenciju, posebno mlade snage, koje bi trebalo jednog dana da ga naslede.

Prvi igrač sveta trenutno u ovoj godini ima učinak 31-1. Jedini poraz je pomenuta diskvalifikacija sa Otvorenog prvenstva SAD. Ne bi bilo iznenađenje ukolio bi je okončao sa tim jednim porazom, mada i on nije došao od protivnika, već od samog sebe.

Takođe, do sada je u ovoj godini osvojio pet titula (ATP kup, Australijan open, Dubai, Masters Sinsinati i Masters u Rimu).

Beograđanin je pomerio granice tenisa odavno. No, kako je sam rekao i dalje je gladan trofeja, a kada je tako ostalima se ne piše dobro.

Na redu je Rolan Garos, neka se spremi Francuska i Pariz, jer Đoković stiže da još jednom pokori tenisku planetu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri