NOVI SVETSKI REKORD! Novak Đoković je zaista jedinstven

Novosti online

08. 04. 2024. u 08:22

Novi ponedeljak – novi rekord za Novaka Đokovića. Srpski teniser nastavlja da popravlja sopstveni učinak, te je počeo 420. sedmicu na tronu.

НОВИ СВЕТСКИ РЕКОРД! Новак Ђоковић је заиста јединствен

Tanjug/AP

Novak masters u Monte Karlu počinje sa 9.725 bodova. U Kneževini će braniti svega 90, pošto je prošle sezone ispao već u trećem kolu. Iza njega je i ovog ponedeljka Janik Siner sa 8.710 bodova. Italijan je prošle godine u Monte Karlu stigao do polufinala, koje mu je donelo 360 bodova. To znači da će on moći da se bori za 640, koliko bi mu donelo osvajanje titule.

Karlos Alkaraz je treći sa 8.845 bodova. Španacu je na raspolaganju svih 1000 bodova, pošto nije igrao prošle godine. Ono što je, ipak, zabrinulo njegove navijače jeste problem koji je imao sa rukom na treningu. Među najboljih pet su još Danil Medvedev i Aleksandar Zverev. Slede ih Andrej Rubljov i Holger Rune, dok se titulom u Estorilu na osmo mesto probio Hubert Hurkač. Grigor Dimitrov je zadržao desetu poziciju, a Kasper Rud je pao na deseto mesto.

Foto: Profimedia

 

A ono što je posebno interesantno je činjenica da je Novak Đoković oborio još jedan neverovatan rekord i ponovo poslao Rodžera Federera u istoriju. Naime, srpski as je postao najstariji igrač koji je bio na vrhu ATP liste. Đoković je to uradio juče napunivši 36 godina i 321 dan, pa je na taj način pretekao Švajcarca na samom vrhu te liste.

Ako pogledamo najbolje tenisere u istoriji, upravo je Rodžer Federer jedini koji može da se meri s Novakom kada je u pitanju dugovečnost. Rodžer je dugo odolevao Srbinu kao najstariji broj jedan, ali sada je Đoković vlasnik novog rekorda, a gotovo je nemoguće da će ga neko stići u dogledno vreme.

Pored Federera, još samo dva tenisera su u 36. godini bila u top deset. Čuveni Amerikanac Džimi Konors je u tom trenutku bio osmi, a najveći Noletov rival Rafael Nadal je na svoj 36. rođendan bio plasiran na četvrtu poziciju.

FOTO: Tanjug/AP

 

Legendarni Australijanac Roj Emerson može da se pohvali da je držao solidno 12. mesto, a niko od ostalih iz elite nije bio ni približno tako dugovečan. Andre Agasi je u 36. godini skliznuo na 150. mesto i njegov strmoglavi pad se već nazirao. Ivan Lendl, popularni Ledeni, odavno je bio prestao da bude značajan faktor u svetskom tenisu pošto je u 36. godini zauzimao 667. mesto.

Slično je i s Bjernom Borgom, koji je u toj životnoj dobi bio 769. Još gori od njih je najveći nestaško u istoriji tenisa Džon Mekinro. Njujorčanin je završavao karijeru, pa je njegov renking - 1.214. mesto, bio znak da penzija kuca na vrata. Od ostalih velikana treba istaći Novakovog idola Pita Samprasa, on je u 36. godini već pet godina uživao u drugim čarima života jer je rano završio profesionalnu karijeru. Boris Beker se takođe penzionisao ranije nego što se očekivalo, u 32. godini.

Za razliku od svih njih, Novak Đoković je u 36. godini prvi nosilac masters turnira i biće slobodan u prvom kolu Monte Karla. Srpski as će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz duela Romana Safjulina i kvalifikanta.

BONUS VIDEO Novak Đoković o tome zašto je Nikola Pilić važan za njega, a zašto za Srbiju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?