ĐOKOVIĆ DOBIO RIVALE: Neverovatan žreb za Završni turnir u Torinu, tri bivša šampiona u Novakovoj grupi

Novosti online

10. 11. 2022. u 13:05

NOVAK ĐOKOVIĆ je saznao imena protivnika u grupnoj fazi Završnog ATP turnira u Torinu.

ЂОКОВИЋ ДОБИО РИВАЛЕ: Невероватан жреб за Завршни турнир у Торину, три бивша шампиона у Новаковој групи

Tanjug/AP

Nole je u "crvenoj grupi" u kojoj su još Stefanos Cicipas, Danil Medvev i Andrej Rubljov, dok "zelenu grupu" čine Nadal, Rud, Ože-Alijasim i Fric.

U crvenoj grupi nalaze se tri igrača koja su osvajala Završni turnir, dok to nikada nije uspelo nijednom od igrača iz zelene grupe.

Novak je petostruki šampion, a po jednom su titulu osvajali Medvedev (2020) i Cicipas (2019). Iz zelene grupe najbolje rezultate ima Rafa Nadal, dva finala (2010. i 2013).

Pošto je bio sedmi nosilac, pravila su nalagala da ne može da se sastane sa osmim, Tejlorom Fricom iz SAD, a da će u grupi biti sa jednim od igrača iz sledećih parova: Rafael Nadal - Stefanos Cicipas, Kasper Rud - Danil Medvedev, Feliks Ože Alijasim - Andrej Rubljov.

Turnir će biti održan od 13. do 20. novembra u dvorani Pala Alpitur u Torinu. ATP finale održava se ove godine drugi put u Torinu, a ukupno 53. put od 1977. godine (1986. su bila dva turnira jer se prešlo sa igranja u januaru na decembar, odnosno novembar).

Novak će pokušati da osvoji šestu titulu na ATP finalima, čime bi se izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom. Ipak, ako bi se računale i titule na alternativnim završnim turnirima (Tenis klasik, Grend slem kup i Svetski teniski šampionat), rekorder je Džon Makenro, koji ima ukupno osam titula sa ova tri takmičenja, dok su ispred Noleta i Lendl i Sampras sa po sedam.

Ako osvoji titulu, Novak će postati najstariji šampion, prestići će Federera koji je 2011. imao 30 kada je osvojio svoju poslednju titulu.

Jedan rekord ove godine sigurno neće biti oboren, a drži ga David Nalbandijan, još od 2005. godine. Reč je o igraču koji je bio najslabije rangiran na ATP listi u trenutku osvajanja turnira. Argentinac je tada bio 12. igrač sveta, a ove godine druga rezerva je Hurkač koji na turnir dolazi kao 11. na ATP listi.

Možda i najveća zanimljivost je da Rafael Nadal nikad nije osvajao Završni masters, u Torinu će se boriti za svoju prvu titulu. U dosadašnjih 10 pokušaja ima dva finala i četiri polufinala, dok četiri puta nije uspeo da izađe iz grupe. Više puta je odustajao, što zbog povrede, što zbog procene da nema šanse da osvoji turnir na ovoj podlozi. Na njegovu žalost, završni turniri igraju se poslednjih godina na tvrdim podlogama, a nekada su se igrali na zaboravljenom tepihu, jednom čak i na travi.

Prošlogodišnji šampion Aleksandar Zverev, koji je na putu do titule u polufinalu zaustavio Novaka, neće igrati ove godine, zbog povrede koju je zaradio u finalu na Rolan Garosu. 

Nagradni fond iznosi 14.750.000 dolara, a pobedniku će pripasti između 3.973.700 i 4.740.300 dolara, u zavisnosti od broja pobeda u grupnoj fazi. Igrači koji ne ostvare ni jednu pobedu u grupi zaradiće 320.000, a dvema rezervama, i ako ne budu "ulazile u igru", garantovano je po 150.000 zelenih novčanica.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke i upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek-dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.


 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)