BRUTALAN UDAR NA VIMBLDON ZBOG RUSA: Moćne reči direktora susednog teniskog kluba gađaju "pravo u metu"

Novosti online

17. 06. 2022. u 22:26

SUSEDNI teniski klub kritikovao je odluku "Ol Ingland kluba" da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče na ovogodišnjem Vimbldonu.

БРУТАЛАН УДАР НА ВИМБЛДОН ЗБОГ РУСА: Моћне речи директора суседног тениског клуба гађају правo у мету

FOTO: Tanjug

Direktor teniskog kluba "Kingston Riversajd", Samir Taktak osudio je odluku koja je sprečila da se Danil Medvedev i Arina Sabalenka ove godine takmiče na londonskoj travi. Ova odluka je bila zamišljena kao sankcija za umešanost Rusije i Belorusije u rat u Ukrajini.


- Po mom mišljenju ovakvo ponašanje je apsolutna sramota za igru i sportsku neutralnost uopšte. Izgleda da smo izgubili moralni kompas kada počnemo da diktiramo kako sportske ličnosti i igrači treba da razmišljaju. Izgleda da diktiramo da igrači moraju da prihvate naš narativ ili da budu kažnjeni zbog drugačijeg mišljenja – ovo nije demokratija već autokratija. Sport treba da bude neutralan i nijedan građanin ne treba da bude kažnjen za postupke svoje vlade, bez obzira da li smatrate da su takvi postupci opravdani ili ne. Zabrana tenisa ruskim igračima ne kažnjava njihovu vladu.

FOTO: Tanjug

Prilikom donošenja ove odluke, je razmatrao opciju da dozvoli ruskim i beloruskim igračima da se takmiče ako podnesu pismenu izjavu protiv postupaka svoje vlade. Na kraju je odlučeno da ovaj pristup ne bi bio prikladan, s obzirom na lični rizik koji bi mogao predstavljati za same igrače. Predsednik "AELTC-a" i čovek koji ima toliku moć da donosi ovakve radikalne poteze, Ijan Hjuit izjavio je sledeće.

- Verujemo da je ovo ekstremna i izuzetna situacija koja nas vodi daleko izvan interesa samog tenisa. Vlada, industrija, sport i kreativne institucije igraju svoju ulogu u naporima da se ograniči globalni uticaj Rusije, uključujući bilo kakvu korist od trgovinskih, kulturnih ili sportskih manifestacija snage.

- Kao deo tog odgovora, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je postavila smernice za sportska tela i događaje u Britaniji, sa specifičnim ciljem da ograniči uticaj Rusije. Smatramo da smo doneli najodgovorniju moguću odluku u datim okolnostima i ne postoji održiva alternativa u okviru stava Vlade za odluku koju smo doneli u ovoj zaista izuzetnoj i tragičnoj situaciji.

Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Zbog zabrane, Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA) objavile su da ove godine na Vimbldonu neće biti bodova za rangiranje. To znači da na zvanične rang liste igrača neće uticati njihov učinak na pomenutom turniru, čime će se vodeći teniski turnir Engleske efektivno smanjiti praktično na nivo egzibicije. ATP i VTA insistiraju na tome da su im ruke bile vezane. 

- Stav koji zauzimamo odnosi se na zaštitu jednakih mogućnosti koje VTA igračice treba da imaju da se takmiče kao pojedinci. Ako ne zauzmemo ovaj stav, onda ćemo napustiti naš osnovni princip i dozvoliti da VTA postane primer podrške diskriminaciji na osnovu nacionalnosti, na drugim događajima i u drugim regionima širom sveta.

Najprestižniji grend slem u godinu na programu je od 27. juna, a sprski teniser Novak Đoković stiže u London kao prvi favorit i nosilac.

BONUS VIDEO: Ko su najtrofejniji teniseri na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)