FRANCUSKI STRUČNJAK ZA PRAVO U SPORTU: Slučaj "Đoković" žalosno gaženje svih principa

Goran ČVOROVIĆ

19. 01. 2022. u 20:54

ĐOKOVIĆ, koji nije učinio nikakav prekršaj, ne zaslužuje globalni proces pokrenut protiv njega, ističe, pod naslovom "Novak Đoković, pogrešni krivac", u debatnoj kolumni čuvenog pariskog nedeljnika "Poen", francuski advokat i član pariske advokatske komore Šarl Amson, specijalista za pravo u sportu.

ФРАНЦУСКИ  СТРУЧЊАК ЗА ПРАВО У СПОРТУ: Случај Ђоковић жалосно гажење свих принципа

Foto AP

Od stalnog dopisnika "Novosti" iz Pariza

U četiri tačke eksplicitno obrazlaže elemente kojima je u Novakovom slučaju pogaženo pravo, bez obzira na to što je srpski igrač, kako kaže, očigledno bio nespretan u komunikaciji.

Advokat ističe da ne treba smetnuti s uma da vakcinacija protiv kovida nije obavezna ni u Srbiji ni u Australiji, osim u određenim delovima njene teritorije i za osobe koje se bave određenim zanimanjima kao što je medicinsko osoblje.

- Đoković zato nije napravio nikakav prestup time što se nije vakcinisao. Ako neki mogu da osude njegov izbor na moralnom nivou, to jednostavno predstavlja upražnjavanje njegovih individualnih sloboda - kaže Amson.

Ističe i da je netačno trerati srpskog igrača kao antivaksera.

- Kao što je to dobro podsetio bivši direktor Australijan opena Pol Meknejmi, Đoković je u više navrata prepoznao korisnost vakcinalne politike i donirao veoma velike sume novca medicinskim institucijama koji se u njegovoj zemlji bore protiv kovida. Njegov individualni izbor da se ne vakciniše ni na koji način ne predstavlja opšte preispitivanje politike vakcinacije - kaže francuski advokat.

S pravne tačke gledišta zato ističe:

- Duboko je šokantno, imajući u vidu da je jedan od elementarnih principa pravde da svako bude odgovoran samo za svoje delo, to što je australijska vlada, tokom saslušanja 15. januara, svoju odluku da ukine vizu opravdala potencijalnim uticajem Đokovićevog prisustva u Australiji na širenje antivakserskog osećanja. Ako bi ovo obrazloženje bilo uključeno u pravnu praksu, stvorilo bi opasan presedan omogućavanjem da se nekome ne sudi na osnovu objektivno osuđujuće prirode činjenica koje mu se stavljaju na teret, već na osnovu subjektivno ocenjenih posledica njegovog ponašanja na deo stanovništva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGI SU MU OKRENULI LEĐA: Argentinac se našao Đokoviću kada mu je bilo najteže i sada je sve ispričao