ĐOKOVIĆ NAJAVLJUJE NOVE POBEDE I TROFEJE: Rekorde ću još da obaram

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

09. 11. 2021. u 10:00

AKO je za nekoga i bilo dileme, sada je više nema. Novak Đoković je trijumfom u pariskom "Bersiju" stavio tačku na temu ko je najbolji teniser svih vremena.

ЂОКОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ НОВЕ ПОБЕДЕ И ТРОФЕЈЕ: Рекорде ћу још да обарам

FOTO: EPA

Najviše godina će provesti na prvom mestu (7), drži rekord u nedeljama na čelu ATP liste (346), vlasnik je najvećeg broja titula mastersa 1.000 (37), niko od njega nije osvojio više grend slemova (po 20 sa Nadalom i Federerom), jedini ima sve masterse, i to dvaput...

Treba li nešto još? Ne treba, ali će on ostvariti i to. Publici u "Bersiju" je već najavio dolazak sledeće godine. Pun je snage i volje, igraće još godinama.

Godina na izmaku je bila impresivna. Osvojene titule, sačuvano prvo mesto, oboreni rekordi... Zaista, kapa dole. Istina, izmakao mu je "zlatni slem", ali u životu se ne može sve. Svestan je toga i sam.

- Scenario, istina, nije idealan, jer sam izgubio finale u Njujorku protiv Medvedeva. Ali, posle toga sam osetio ogromno olakšanje, jer je pritisak zaista bio preveliki. Već sam zatvorio to poglavlje, da budem iskren. Ne kajem se, zaista. Neću provoditi dane u patnji jer ove godine nisam uzeo kalendarski slem. Uspeo sam ponovo da ostanem broj 1. Osvojio sam tri grend slema i bio u finalu četvrtog. Postoji mnogo više pozitivnih stvari na kojima treba biti zahvalan, nego negativnih. Ponosan sam i srećan zbog toga - poručio je Novak.

NADREALAN OSEĆAJ NADMAŠITI IDOLA

ĐOKOVIĆ istovremeno viteški odaje počast svojim prethodnicima i protivnicima:

- Smatram sebe studentom sporta, i zaista poštujem i divim se svim prošlim šampionima koji su mi utrli put, i svim generacijama koje sada igraju tenis. Uživamo u prednostima ove igre u svakom smislu zbog prošlih šampiona koji su je učinili ovakvom kakva je danas. Veoma sam zahvalan na tome. Naravno, kada nadmašim nekog od prošlih šampiona, posebno nekoga na koga sam se ugledao kada sam bio dete, kao što je to Pit Sampras, to predstavlja nadrealan osećaj.

Kao trešnja na torti došao je duel u finalu pariskog "Bersija", protiv velikog dužnika iz Njujorka. Ušao je Novak u ovaj meč s puno odlučnosti i samopouzdanja, samo sa jednom željom, da ostvari revanš i pokaže ko je najbolji. Posle prvih nekoliko napetih minuta delovao je smireno, opušteno, pun vere, iako je, sigurno, unutra kuvalo.

- Znao sam da će biti sve bolje, jer sam se osećao dobro. Bio sam opušteniji, jer nisam imao pritisak zbog plasmana ili bilo čega sličnog. Osetio sam ogromno olakšanje znajući da sam ostao broj 1, iako uvek postoji pritisak igrati protiv drugog tenisera sveta, verovatno mog najvećeg rivala u ovom trenutku. Želeo sam da završim turnir sa trofejom, u to nema sumnje. Ali, nisam želeo da se mentalno i emocionalno "zaključam" u stresnom režimu. Nije mi, naravno, bilo svejedno. Samo sam se osećao malo opuštenije i znao sam da će se stvari poklopiti - objasnio je posle Novak.

Pitali su ga i da li mu je cilj da obara rekord za rekordom, a on je iskreno odgovorio:

- Uvek sam bio jasan tokom cele moje karijere da mi istorija tenisa predstavlja veliku motivaciju. Svakoga dana cilj je da se poboljšam i da osvajam rekorde. Veoma sam motivisan da tako nastavim!

Novak još nije svestan koliki je uspeh postigao, a to i sam priznaje.

- Teško mi je da se u potpunosti osvrnem na ono što sam postigao. Ne samo protekle nedelje, već generalno u mojoj karijeri - ističe Novak.

A trijumfi mu samo daju snagu da nastavi dalje.

- Ne mogu u potpunosti da se posvetim razmišljanju o istorijskim dostignućima, ali naravno da mi znači to što sam na ovoj poziciji, jer je to očigledno jedan od najvećih motiva zašto se i dalje bavim profesionalnim tenisom - kaže.

Novak Đoković deli autograme/FOTO: G. Čvorović

A koliko će to još trajati, i kako će izgledati, najbolje je sam objasnio:

- Ispred mene je još mnogo meseci i godina i, nadam se, još mnogo prilika da osvojim grend slem. Situacija je, naravno, malo drugačija, nisam više tako mlad kao Medvedev i ostali iz nove generacije, ali osećam se dobro. Inspirisan sam da još napredujem u ovom sportu!

Još ćemo se radovati Novakovim uspesima...

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori