NOVAK, SVETSKI KRALJ! Đoković drugi put u karijeri pokorio Pariz

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

13. 06. 2021. u 22:39

TITULA je Novakova! Ispisao ju je juče velikim srcem u crvenoj pariskoj prašini.

НОВАК, СВЕТСКИ КРАЉ! Ђоковић други пут у каријери покорио Париз

FOTO: AP/Tanjug

Fantastičnom igrom u drugom delu finala, i eksplozivnim "buđenjem" posle drugog seta, osvojio je naš Novak Đoković (1) juče u proključaloj areni "Šatrijea", drugu titulu na Rolan Garosu. Iza sebe je, rezultatom 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 ostavio Grka Stefanosa Cicipasa (5), koji će pehar morati da traži na drugom mestu. Na kraju, poklon publici i pregršt praha na grudima, za uspomenu, a onda s ponosom otpevana srpska himna.

Kakav meč, kakav preokret! Poveo je Grk sa 2:0 u setovima, bio, činilo se, nadomak podviga, oneraspoložio lica Novakovih navijača, a onda su stvari došle na svoje mesto.

Uzbudljivo je bilo i pre duela. Novak je još u podne trenirao pred mnogobrojnom publikom, ne obazirući se na to što će samo sat i po kasnije izaći na veliko finale, fizički dobro pripremljen. Pola sata pre okršaja, na stadion su žurno ušli Novakovi majka i otac Dijana i Srđan, sa samo jednom željom, da se ponovi 2016, kada su ovde, na istom mestu, sa sinom ispijali pobednički šampanjac. Ispunila im se!

FOTO: AP/Tanjug

Po mnogo čemu istorijski turnir, u završnici bez Nadala kome je podignut spomenik, koga je Novak pobedio dva puta, sa prvom noćnom sesijom, prvi put pred samo 5.000 gledalaca, s prvim finalom Cicipasa, počeo je dvostrukom servis greškom mladog Grka. Đoković preti, ali Atinjanin ovakve situacije neutrališe asevima. Žestoka borba od starta, podstaknuta navijanjem s tribina, u atmosferi dostojnoj velikog finala.

U svom šestom finalu na Rolan Garosu, po izuzetno prijatnom vremenu, uz sunčanu kupku i povetarac, svako je držao svoj servis. Na 3:3 i 30:15 za Cicipasa, akrobatski je Novak pokušao da stigne skraćenu loptu i, koliko je dug, završio u crvenoj prašini između mreže i reklame. Obrisao se i nastavio.

- 'Ajde Nole - prolamalo se u "srpskom" Parizu.

Linije su ponovo osetile jačinu Novakovih udaraca. Milimetarski preciznu forhend dijagonalu u 8. gemu podignutim palcem pozdravio je i Cicipas. Ali, stamen u teniskim odgovorima bio je i Grk. Dugokosi momak koji vodi u "rejs" trci ove godine po broju osvojenih poena na rang-listi, držao je vođstvo. Smeč u mrežu, kratka dijagonala i nekontrolisani odskok, doveli su Grka do set lopte, a onda fantastičan Đokovićev odgovor u dugoj razmeni i podignuta pesnica.

- Idemo - poveli su, po običaju, navijačku pesmu "srbikosi".

Opomena za odugovlačenje Cicipasu, bekhend paralela u mreži, neprecizna forhend dijagonala i Novak prvi pravi razliku, pa servira za set. Ali, Cicipas uzvraća! Novakova dvostruka servis greška, dobar napad Grka, loš ritern i Cicipas vodi sa 4:0 u taj-breku! U prašini je ovog puta Atinjanin, Novak vraća jedan mini-brejk, ali ga prvi servis i dalje ne služi. Grk vodi sa 5:2 i servira. Mreža pomaže Novaku i Srbin osvaja oba poena, izjednačuje, a zatim i vodi! Linija Grka za poravnanje, a zatim i nova set-lopta, koju koristi na Novakov servis. Igralo se sat i 9 minuta.

Počeo je Novak drugi set loše, dvostrukom servis greškom, nepreciznim smečom i predugim forhendom, pa mu Cicipas odmah oduzima servis. Još jedan mlaki smeč omeo je Novaka da napravi nešto više. Grk vodi sa 2:0. Da li je to na pomolu "sindrom Vavrinka"? Već je Nole jednom pobedio Rafu u Parizu, pa izgubio u finalu od autsajdera. Ni senka od onog ubitačnog Noleta. Insistirao je na skraćenim loptama koje nisu funkcionisale.

Poveo je Atinjanin se 5:2. Znao je zašto je bio na centralnom terenu. Odservirao je as za drugi set.

U novoj, crvenoj majici, dobro je Novak počeo treći set i poveo. Trgnuo se, bio aktivniji. Kao da mu je bilo potrebno da bude priteran uza zid. Ali, i Grk je bio tu. Psovke iz publike na srpskom na račun Talije. I, konačno, dobitna, peta brejk lopta za Noleta!

- Srbija - prolamalo se sa tribina.

STATISTIKA

NOVAKOVI SLEMOVI

Australijan open 9
Rolan Garos 2
Vimbldon 5
Ju-Es open 3

GREND SLEMOVI

Rodžer Federer 20
Rafael Nadal 20
NOVAK ĐOKOVIĆ 19
Pit Sampras 14
Roj Emerson 12

ŠAMPIONI RG

2021. Đoković (Srbija)
2020. Nadal (Španija)
2019. Nadal (Španija)
2018. Nadal (Španija)
2017. Nadal (Španija)
2016. Đoković (Srbija)
2015. Vavrinka (Švajcarska)
2014. Nadal (Španija)
2013. Nadal (Španija)
2012. Nadal (Španija)
2011. Nadal (Španija)
2010. Nadal (Španija)
2009. Federer (Švajcarska)
2008. Nadal (Španija)

Sjajno je igrao Cicipas, poput fijuka iz direktnog riterna posle servisa u 5. gemu, ali na semaforu stoji visokih 4:1 za Novaka. Zatreptala je potom ruka Grku. Dve dvostruke servis greške. Ipak, smanjuje razliku. Novak osvaja svoj gem. Dvaput je Grk mudriji na mreži i približava se na 3:5. Dve servis greške na Novakovom servisu, ali i konačno osvojen set!

Pred četvrti set, izašao je Cicipas s terena, a potom i zatražio pomoć fizioterapeuta. Odmah je izgubio servis-gem. Novak autoritativno osvaja svoj. Pa protivnikov. Kakvi riterni! Bila je to rapsodija od tenisa. Preforsirao se, očigledno, Stefanos. Na semaforu 4:0 za Novaka, a ubrzo i izjednačenje u setovima.

Na početku petog seta, odmah brejk lopta za Novaka. Uspeo je Cicipas da se izvuče. Osvojio je potom Novak svoj servis. Ponovo je krenula teška bitka. Čini se stotinu izjednačenja na servis Cicipasa. Uspešno nadmudrivanje na necu, visoko podignute Noletove ruke i na gem je od trijumfa. Cicipas uzima svoj servis, a Novak posle četiri sata servira za pobedu. Cicipas uklanja prvu-meč loptu. Druga je bila prava! Broj 13, u junskom kalendaru, doneo je sreću i radost. Najbolji teniser na svetu osvojio je 84. titulu i 19. grend slem. Naš Nole! Najbolji na svetu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati