GAROS UČINIO ČAST NOVAKU: Đoković u prvom noćnom meču na Šatrijeu sa publikom

Goran ČVOROVIĆ

10. 06. 2021. u 09:00

DVOSTRUKU čast učinili su organizatori Rolan Garosa najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću: najpre je, u prvom kolu, odigrao prvi noćni muški teniski meč u istoriji ovog grend slema (protiv Amerikanca Tenisa Sendgrena koji je lako dobio u tri seta), a onda je, sinoć, imao takođe istorijski prvi duel u noćnom terminu, ovoga puta pred publikom, protiv Italijana Matea Beretinija (9).

ГАРОС УЧИНИО ЧАСТ НОВАКУ: Ђоковић у првом ноћном мечу на Шатријеу са публиком

FOTO: AP

Naime, zbog daljeg popuštanja pandemijskih mera u Francuskoj, od sinoć je dozvoljeno prisustvo 5.000 gledalaca.

Iako svi noćni mečevi počinju u 21.00, ovaj je bio najavljen sat ranije da bi publika mogla da uživa do kraja, ili bar do blizu kraja meča. Jer, u Francuskoj još traje policijski čas zbog pandemije virusa korona. Ali, od sinoć je zabrana kretanja pomerena s 21.00 na 23.00.

Organizatori su izračunali da je tri sata dovoljno za lepu, a možda i potpunu tenisku predstavu, pa su duel dvojice tenisera zakazali, izuzetno, u 20.00. Uz upozorenje da će navijači, ako borba potraje, stadion, ipak, morati da napuste 15 minuta pred početak policijskog časa.

To je, na programu, ujedno bio i jedini noćni meč s publikom. Prethodni su se igrali pred praznim tribinama, a novih, do kraja turnira, neće ni biti, jer će se preostali mečevi polufinala i finala igrati u dnevnom terminu.

Od juče je na Rolan Garosu, inače, zbog novog popuštanja mera, limit po zdravstvenim zonama (ima ih pet) povećan sa 1.000 na maksimalno 5.000 gledalaca. Na najvećem stadionu "Filip Šatrije" moći da ih bude upravo toliko, a na celom kompleksu 13.146. Samo centralni teren, inače, u "normalna vremena", ima kapacitet od 14.962 gledaoca.

Prvi put kada je Novak igrao noćni meč, bilo je sablasno prazno, bez ijednog čoveka na tribinama, što je ceo događaj učinilo prilično depresivnim. Đoković naročito ne voli prazne tribine, to je više puta isticao, pa je sinoćna atmosfera koja se najavljivala bila dodatni podstrek za našeg asa koji obožava da se nadmeće pred što više posmatrača u teniskoj areni.

Juče je na Rolan Garosu, inače, u okviru treće faze popuštanja pandemijskih mera u Francuskoj zaživela još jedna važna novina, a to je "sanitarna propusnica" koju moraju da poseduju svi gledaoci. Ona podrazumeva papirni ili digitalni dokument kojim se potvrđuje da svi oni koji su ušli u teniski komples imaju ili dve vakcine protiv kovida 19, ili negativni test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o preležanoj bolesti, ne stariju od tri meseca, i ne mlađu od dve nedelje.

REZULTATI

TENISERI

ČETVRTFINALE: Cicipas - Medvedev 3:0, Zverev - Davidovič Fokina 3:0, Nadal - Švarcman 3:1, Đoković - Beretini (sinoć).
POLUFINALE, sutra: Cicipas - Zverev 14.50, Đoković/Beretini - Nadal - Švarcman.

TENISERKE

ČETVRTFINALE: Zidanšek - Badosa 2:1, Ribakina - Pavljučenkova 1:2, Gof - Krejčikova 0:2, Sakari - Svjontek 2:0.
POLUFINALE, danas: Pavljučenkova - Zidanšek 15.00, Krejčikova - Sakari 16.30.

Vakcine će se priznavati 15 ili 30 dana posle primljene druge doze, zavisno od proizvođača.

Sve to je uneto u tzv. kju-ar kod, koji učitavaju zaposleni na ulazu. Uz već dosadašnje pažljivo pretresanje zbog terorističke opasnosti, to je velika obaveza više, pa su organizatori, predvidevši gužve, kapije juče otvorili u 9.30 za mečeve koji počinju u 11.00, i u 18.00 za noćnu sesiju od 20.00.

Nova sanitarna propusnica će u Francuskoj važiti dok traje epidemija za sva mesta gde se okuplja više od 1.000 ljudi, pa je juče ujutro Rolan Garos, kao svojevrsnu eksperimentalnu administrativnu laboratoriju, posetio ministar zdravlja Olivije Veran, da bi se uverio kako to sve na licu mesta funkcioniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna