ĐOKOVIĆ EKSPRES: U osmini finala igraće protiv Italijana Muzetija

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

06. 06. 2021. u 08:00

SAT i po bilo je dovoljno juče Novaku Đokoviću (1) da se plasira u osminu finala Rolan Garosa. Ceh je platio Ričardas Berankis (93), sa 6:1, 6:4, 6:1.

ЂОКОВИЋ ЕКСПРЕС: У осмини финала играће против Италијана Музетија

FOTO: AP/Tanjug

- Igrao sam čvrsto, s mnogo varijacija. Možda je za ljude koji gledaju bilo jednostavno, ali nije tako - izjavio je Đoković posle meča, pokušavajući da objasni svoju u isti mah impresivnu, jednostavnu i fascinantnu igru.

Dok dlanom o dlan, poveo je Novak u prvom setu sa 3:0, za svega devet minuta. Jalova je bila odbrana simpatičnog Litvanca, s kojim se Novak sretao na Akademiji Tipsarević u Beogradu, gde je gost s Baltika trenirao. Prvi gem osvojio je Berankis posle 23 minuta, a set je bio završen za samo 27.

Sivi oblaci iz pravca Atlantika navukli su se nad Bulonjskom šumom, ali taman toliko da ohlade prethodne vrele dane. Vreme je bilo prijatno za igru, a uživala je i malobrojna publika koja ima pravo da uđe na stadion. Ovih dana, do srede, na Centralnom terenu može da bude, tokom dana, njih hiljadu, koji su davali štimung duelu između Srbina i Litvanca.

- Uslovi su bili drugačiji, prethodni mečevi su odigrani po mnogo toplijem vremenu, odskoci loptice su sada bili manji i morao sam da se adaptiram. Ali, mislim da sam to veoma dobro uradio - analizirao je Novak svoju igru.

Poveo je Berankis prvi u drugom setu. Duel je bio nešto ujednačeniji, ali teško da je Litvanac mogao više. Strpljivo i sigurno je Novak gradio poene, služio ga je servis, nadmudrivao je protivnika na mreži. Na 5:4 servirao je za set, a brejk viška bio mu je dovoljan da povede sa 2:0, za tačno sat igre.

Činilo se da se Novak nije ni umorio. Delovao je upravo onako kako je najavljivao, autoritativno, tako da svojom igrom protivniku stavi do znanja da mora da bude bolji od svog najboljeg izdanja, da bi mogao da pokuša da ga nadigra. Bolji od samog sebe, Berankis juče nije bio. Treći set započeo je tako što je Novak odmah oduzeo servis Ričardasu. Potom je odličan servis-gem zapečatio preciznom bekhend paralelom.

- Ajmo - promolio se Noletov glas kroz akustiku priličnog ispražnjenog "Šatrijea", kada je u 3. setu nanizao i treći gem.

NOLE KAO LUIS HAMILTON

NOVINARI su tražili od Novaka Đokovića da prokomentariše to što ga je Džim Kurijer uporedio sa šampionom formule Luisom Hamiltonom i njegovom vožnjom.

- Počastvovan sam što me upoređuju sa Luisom. Poštujem sve što radi u karijeri, ali i van nje, u njegovom aktivizmu. Ne želim da pričam o svojoj vožnji uz Luisovo ime, neprijatno je govoriti o tome u istoj rečenici sa Hamiltonom. Volim da vozim brzo, ali moram da poštujem pravila. Nikad nisam učestvovao u trci, ali poređenje moje igre sa formulom mi godi - odgovorio je Novak.

Uzeo je posle Litvanac još samo jedan gem i ubrzo je pala zavesa na tenisku predstavu. Na kraju, zahvalio se Novak, po običaju, publici.

- Lepo je videti publiku posle toliko vremena igranja pred praznim tribinama - kazao je raspoloženi Novak i uz osmeh poručio da to što je rekao predstavlja "90 procenata njegovog znanja francuskog jezika".

Vreme do sledećeg meča, kaže, provešće u pripremanju taktike za predstojećeg protivnika i u razgovorima s porodicom. U osmini finala, protivnik će mu u ponedeljak biti Italijan Lorenco Muzeti (76. na ATP listi), koji je u prvom kolu napravio veliko iznenađenje, kada je u tri seta izbacio 13. nosioca Davida Gofana.

U međuvremenu je eliminisao i Japanca Nišioku, a juče je bio bolji od svog zemljaka, famoznog Marka Čekinata u pet setova - 3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3, posle nešto više od tri sata igre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić