DOBRA BUDUĆNOST ZA SRPSKI RUKOMET: Sva pomoć u razvoj mladih

E. V. N.

21. 11. 2020. u 19:41

BEZ baze nema ni asova. Svi uspesi našeg sporta potiču iz klubova, koji su ponekad zanemareni i nezasluženo u drugom planu kada se proslavljaju medalje.

ДОБРА БУДУЋНОСТ ЗА СРПСКИ РУКОМЕТ: Сва помоћ у развој младих

FOTO: N. Paraušić

Zato je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država sa osam miliona evra pomoći klubovima u malim sportovima dočekana sa oduševljenjem.

Država je i do sada bila uz trofejne sportove, vraćeni su dugovi odbojkaškog i vaterpolo saveza, pomognuto je njihovim klubovima koji ne nastupaju u evrotakmičenjima. Nekako je u senku, zbog višegodišnjih loših rezultata, dospeo rukomet. Sada je rečeno da će rukometni klubovi dobiti 1,3 miliona evra.

- Nisu svi klubovi u istoj situaciji. Neki od lokalne samouprave dobijaju više, neki manje. Ali, u suštini svi su u veoma teškoj situaciji. Najava predsednika Vučića nas je obradovala, ali više od novca nam znači briga i pažnja države. Klubovi egzistiraju i zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. Nekako su u najtežoj situaciji beogradski klubovi, jer ne mogu da se oslone na pomoć grada - ističe direktor rukometaša Partizana i predsednik Skupštine ARKUS lige Aleksandar Blagojević.

Blagojević priznaje da je Partizan godinama kuburio sa finansijama...

- Oslanjamo se na našu školu, iz koje crpimo igrače i tako nekako opstajemo u vrhu srpskog rukometa. Pomoć će omogućiti da preživimo, da više ulažemo u mlade. I nije bitan samo rezultat, daleko je važnije da se deca bave sportom - podvlači Blagojević.

Zbog teške situacije ove godine za evrokupove su se prijavili samo Jagodina, Nais (dame) i Železničar (muškarci). Međutim, Nišlije su odustale, jer je hala "Čair" pretvorena u kovid-bolnicu.

ZBILjIĆ: ULOŽIĆEMO U TALENTE

FOTO: N. Paraušić

DRAGOLjUB Zbiljić, predsednik odbojkaša Vojvodine, ističe da je pomoć i te kako značajna:

- Sredstva najavljena kao pomoć klubovima su veoma značajna kao finansijska injekcija, ali još značajnije je saznanje da neko, ipak, brine o nama. Podrška predsednika Vučića i države i u sportskom i životnom aspektu. Novac koji dobijemo namenićemo za dodatnu infrastrukturu, da i profesionalni i omladinski pogon imaju još bolje uslove na treningu i najsavremeniju opremu. Reč je o mašini za prijem servisa.

- Železničar ima veliku pomoć grada Niša. Ali kada sam postao predsednik UO, nasledio sam i velika dugovanja, koja vraćamo kako klub ne bi otišao u stečaj. Sada poslujemo domaćinski... Svaka pomoć je dobro ošla, a ova bi nam olakšala poslovanje. Ojačala bi školu rukometa, više bismo ulagali u mlade. Želim samo da dodam da sport stvara zdrave ljude. Uostalom, u ovoj pandemiji se videlo da sportisti lakše podnose kovid 19 - naglašava Ljubomir Pavlović, predsednik Železničara.

Šabac je, kao i Niš, oduvek bio grad rukometa. Još se pamte zlatne 80-godine prošlog veka kada je Metaloplastika dva puta bila prvak Evrope.

- Stanje u klubu je stabilno - kaže Slaviša Stojinović, direktor Metaloplastike. - Ali svakako bi nam u velikoj meri značila pomoć države kako bismo još poboljšali uslove u našoj ekipi. Pre svega bismo investirali u omladinsku školu, koja je i sada na visokom nivou, što pokazuje i broj reprezentativaca u mlađim kategorijama. Ali takođe, bitno je i ulagati u prvi tim, koji je ogledalo celog kluba.

ĐUKIĆ: LIGA ŠAMPIONA JE PRESKUPA

FOTO: N. Paraušić

RK Vojvodina, kako potvrđuje predsednik Milan Đukić, trenutno ima sredstva za igranje u Arkus ligi i regionalnoj SEHA ligi. Međutim, dodatne troškove prave PCR testovi, na koje igrači idu pred svaki meč.

- Za bilo kakav izlaz na evroscenu, kao sedmostrukom šampionu, potrebno nam je 200.000-300.000 evra godišnje, a mi to nemamo. Pokušali smo u LŠ 2017, ali to nas je koštalo dvogodišnjeg razvlačenja dugova. Zato, novac kojem se nadamo, ostavićemo da, ako budemo šampioni, za LŠ iduće godine. Velika je čast i zadovoljstvo to što nas klubove podržava predsednik Vučić. Nadam se da će uže rukovodstvo RSS, čim se ukaže odgovarajuća prilika, da se obrati predsedniku Vučiću i predoči mu situaciju - kaže Đukić, koji je i predsednik UO ARKUS lige.

Šapčanima je najveći problem hala, jer su zbog problema oko vlasništva u "Zorki" igrali samo mečeve SEHA lige, dok su domaćini uglavnom u fiskultirnoj sali Šabačke gimnazije. Voleli bi i da se preslika mađarski primer:

- Oni ulažu 15 miliona evra godišnje u rukomet. Njihov savez ima jasnu šemu kako raspodeljuje novac, i sada imaju više timova u vrhu evropskog rukometa.

U drugom šabačkom klubu, Medicinaru, priznaju da ih je korona finansijski poremetila i da su već potrošili budžet...

- Molim boga da što pre nešto bude uplaćeno, jer nemamo odakle da nađemo novac. Danas nema prostora ni za pozajmice, kada je i privreda u problemu zbog korone. Najavljena pomoć nam je dala nadu da će klub ponovo krenuti da funkcioniše... Mi smo spremni i da nam precizno definišu u šta treba tačno da uložimo. Da li za razvoj omladinske škole i nečeg drugog, ne bežimo od toga jer se time bavimo. Dovodimo najtalentovaniju decu iz cele Srbije - ističe legendarna Sandra Kolaković.

Poslednjih godina pančevački Dinamo je u vrhu srpskog rukometa. Stojan Radanović naglašava da su se ove godine potrudili da prilagode budžet aktuelnoj situaciji.

- Pomoć ćemo iskoristi za razvoj mladih igrača i škole rukometa. Dinamo dosta ulaže u mlađe selekcije. Finansijsko stanje je svuda loše, od rukometa ne može da se živi u Srbiji. Mladi ovde stasavaju da bi sa 23-24 godine otišli u inostranstvo. Ovaj sport zavisi i od pomoći prijatelja, entuzijasta. Mi imamo sreću da nam pomaže grad Pančevo - ističe Radanović.

Dubočica je prošle godine bila hit prvenstva, jer je punila dvoranu u Leskovcu, naročito kada su gostovali Partizan i Crvena zvezda.

- Mi smo se posle 19 godina vratili u Superligu. Rastemo iz dana u dan i mislim da smo u regionu imali najviše navijača posle skopskog Vardara. Samo, bez podrške grada ne bismo opstali. Zato će nam pomoć države i te kako mnogo značiti, da još više ulažemo u mlade, da budemo finansijski stabilniji, da stvorimo još bolje uslove za rad - naglašava sportski direktor Dubočice Aleksandar Marinković.

Nekada je Jugović iz Kaća bio jedan od naših najjačih klubova. Sada preživljava, a predsednik kluba Dušan Mirković ističe da kao vlasnici sportsko- poslovnog objekta, skoro tri miliona dinara troše na struju, grejanje...

- Goruće pitanje je zamena osvetljenja, jer nas struja košta 130.000 dinara mesečno i to moramo prepoloviti LED rasvetom. Takođe, pitanje grejanja i energetske efikasnosti je veoma značajno. Pomoć će nam dobro doći, samo je pitanje na šta ćemo je utrošiti. Grad Novi Sad nas finansira sa šest miliona, što je oko 80 odsto budžeta i s tim novcem uspemo da izmirimo sve obaveze. Vratili smo dugove od pet miliona, a posedujemo nekretninu na osnovu koje možemo da zaradimo - kaže Mirković.

Rukometašice Jagodine su ove godine ubedljivo osvojile Kup Srbije. Predsednik kluba Aleksandar Miladinović podvlači da poslednjih 15 godina grad brine o svim klubovima, tako da oni nisu nikome dužni.

- Pomoć države vidim kao satisfakciju za naš trud, za sve što smo uložili. Biće to i značajna injekcija za svaki klub. Smatram da bi svaki predsednik kluba trebalo da podnese izveštaj o utrošenom novcu. Znam da su mnogi klubovi u veoma teškoj sitauciji, a predložiću da se svi sastanemo i dogovorimo kako da utrošimo novac.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista