ARMAND DUPLANTIS OBORIO REKORD SERGEJA BUBKE U SKOKU S MOTKOM: Još sam u oblacima

G. KELIĆ

18. 09. 2020. u 22:30

АРМАНД ДУПЛАНТИС ОБОРИО РЕКОРД СЕРГЕЈА БУБКЕ У СКОКУ С МОТКОМ: Још сам у облацима

FOTO: AP

POSTOJI ona stara, ali često spominjana krilatica da su rekordi tu kako bi se obarali.

Jedan takav, star čak 26 godina, oborio je mladi švedski skakač sa motkom američkih korena Armand Duplantis (21), koji je na mitingu u Rimu preskočio visinu od 6,15 metara i tako nadmašio dostignuće legendarnog Ukrajinca Sergeja Bubku za jedan centimetar.

- Udario sam u strunjaču, ali se nisam još vratio na zemlju. Mislim da sam još uvek u oblacima. To je jedno od onih osećanja gde samo sanjate. Prosto nadrealno mi se sve ovo čini - slikovito je opisao svoja osećanja Duplantis, momak rođen u gradiću Lafajet u Luizijani (SAD).

ISTORIJA Armand Duplantis ispred semafora sa visinom koju je preskočio/FOTO: AP

Kuriozitet više predstavlja činjenica da je u razmaku od samo sedam meseci srušio dva rekorda u ovoj atletskoj disciplini. U februaru ove godine je postigao novi najbolji rezultat na zatvorenom pošto je preskočio 6.18 metara, što je za dva centimetra više od Francuza Renoa Lavilenija.

BUBKA: LETI DO NOVIH VISINA!

I sam Bubka čestitao je mlađem kolegi na neverovatnom rezultatu.

- Čestitke Armandu na rušenju mog rekorda. Neverovatan podvig. Veoma sam srećan zbog njega i njegovih roditelja koji su izuzetni ljudi. Takođe, srećan sam i zbog atletike i sporta generalno jer imamo svetlu zvezdu u godinama što dolaze. Sve najbolje i do novih visina - napisao je Bubka na svom tviter-profilu.

Duplantis je već sa tri godine imao prvi kontakt sa "kraljicom sportova", a to i ne čudi toliko ako se zna da je njegov otac, Amerikanac Greg, svojevremeno takođe bio skakač sa motkom (majka je Šveđanka), i ujedno se takmičio zajedno sa Bubkom.

Prvi rekord je postavio sa sedam godina, kasnije ostvarujući najbolje rezultate u svim mlađim kategorijama, a trenutno je evropski prvak i svetski viceprvak u seniorskoj konkurenciji. Pogledom na sve to, ovo što je usledilo u budućnosti možemo svesti pod kategoriju očekivano. Deluje da je mlađani Duplantis novo svetsko sportsko čudo koje smo čekali.

NAJSTARIJI REKORDI

1. Jarmila Kratohvilova (Češka)  800 m - 36 godina

2. Jirgen Šult (Nemačka)  bacanje diska - 33 godine
3. Jurij Sedih (SSSR)  bacanje kladiva - 33 godine
4. Stefka Kostadinova (Bugarska)  skok uvis - 32 godine
5. Galina Čistjakova (SSSR)  skok udalj - 31 godinu
* ime i prezime, država, disciplina, dužina trajanja

Inače, nadimak mu je "Mondo", što u prevodu sa italijanskog znači svet. Simptomatično ili ne, svet atletike je njegov.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)