ONI NAPADAJU NIKAD VIĐEN REKORD U FORMULI 1: "Bikovi" žele "komplet"

S. R.

01. 08. 2023. u 12:12

RUŠE rekorde i ne žele da se na tome zaustave.

ОНИ НАПАДАЈУ НИКАД ВИЂЕН РЕКОРД У ФОРМУЛИ 1: Бикови желе комплет

FOTO: Tanjug/AP

Nakon novog, 12. uzastopnog trijumfa ekipe Red bula u isto toliko trka (najbolji start u istoriji Formule 1), ovoga puta u režiji Maksa Ferštapena na legendarnoj pisti "Spa" u Belgiji, na kojoj je Holanđanin došao do desetog pobedničkog šampanjca u sezoni (osmog uzastopnog, Serhio Perez ima dve), "bikovi" žele da ostvare neviđen podvig. Plan im je da zabeleže sve pobede do kraja (22 od 22), a to se u 73 godine "najbržeg cirkusa na svetu" nije nikad dogodilo. Najbliži "maksimali" bio je Meklaren 1988, kada je slavio na 15 od 16 trka.

Austrijska mašinerija melje rivale od početka godine, a toliko su dobri da pravog takmaca nemaju. Sledi pauza od četiri nedelje, a zatim još deset trka i na njima mogu da uđu u večnost F1. Prva stanica ka tome je Zadvort (Holandija) 27. avgusta.

- Ne želim da prognoziram tako nešto, ali pokušaćemo da nastavimo da plivamo na ovom pozitivnom talasu i sa ovakvom energijom - pokušava da skine pritisak šef ekipe Red bula Kristijan Horner.

Do trona sa devet pozicija

POBEDOM sa šestog startnog mesta, Ferštapen se poravnao sa Fernandom Alonsom po broju trijumfa sa različitih startnih mesta (devet). Maksu je to pošlo za rukom sa prvog, drugog, trećeg, četvrtog, šestog, sedmog, devetog, desetog i 14. mesta. 

Međutim, svima je jasno da mogu da se poigravaju sa rekordima. Ferštapen, sa 314 bodova, već ima bolji učinak nego kada je Sebastijan Fetel sa istom ekipom stizao do pehara 2010. sa 256 poena i 2012. sa 281 bodom. Holanđanin sada juri rekord Nemca od devet vezanih trijumfa i na domaćem terenu, krajem meseca Maks bi mogao da se izjednači za četvorostrukim prvakom, a potom u Monci sedam dana kasnije i da ga i obori. Ono što mu daje za pravo, osim dominantnog bolida, jeste to da četiri meseca nije izgubio u trci (od Azerbejdžana 30. aprila)!

Pitanje treće krune Ferštapena više se i ne dovodi u pitanje, samo je dilema na kojoj će stazi to overiti.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)