VREMEPLOV - SEDMA KRUNA POSLE 35 GODINA: Vaterpolisti Partizana 4. juna 2011. pobedom nad Pro Rekom postali prvaci Evrope

S. K.

27. 04. 2023. u 11:19

VEČNOST u Večnom gradu. Vaterpolisti Partizana su 4. juna 2011. ispisali još jednu zlatnu stranicu u svojoj bogatoj istoriji. Crno-beli su se te magične subotnje noći radovali sedmoj tituli prvaka Evrope, prvoj posle 35 godina. Beograđani su u nezaboravnom finalu završnog turnira Evrolige nadigrali najbogatiji klub Starog kontinenta, Pro Reko - 11:7 (2:1, 5:4, 2:1, 2:1). Pre čarobnog finala u polufinalu F4 nadigrali su Mladost sa 12:9.

ВРЕМЕПЛОВ - СЕДМА КРУНА ПОСЛЕ 35 ГОДИНА: Ватерполисти Партизана 4. јуна 2011. победом над Про Реком постали прваци Европе

Foto: Nebojsa Parausic

- Odigrali smo fantastično, skoro bez greške. Uzbuđen sam, presrećan. Veliko hvala i najboljim navijačima na svetu. Usred Rima bili smo kao kod kuće. Ovo je velika noć za nas - uzbuđen je bio posle finala jedan od junaka, centar Miloš Korolija, danas strateg crno-belih.

Beograđani su bili fenomenalni kada je bilo najvažnije. Briljirali su u odbrani, sjajni su bili u napadu. Na golu je bio nesavladivi Soro, Vujasinović je maestralno dirigovao igrom, centri Korolija i Pijetlović su bili neuhvatljivi, šuteri Aleksić i Ćuk odvažni i neumoljivi. Izvanredni su bili i ostali, svi su delovali kao tim, nikom nije padalo na pamet da iskače, da po svaku cenu on bude taj koji će obeležiti finale. Godinama su živeli za sedam pehara, zaboravili su na sve nedaće koje su ih pratile tokom te sezone i dokazali da su neprikosnoveni na Starom kontinentu.

- Ovo je zaista neverovatno, fantastično. Ja sa ovim momcima "ginem" na svakom treningu već tri godine da bismo došli ovde i uspeli. Sve ovo je proizvod jednog napornog rada i plana koji traje već pet-šest godina... Nažalost, izgleda da ćemo dosta promeniti sastav. Ne znam, voleo bih da tokom leta pretrpimo što manje promena u timu, ali izgleda da se protiv bogatijih ne može - pričao je te zvezdane noći kapiten Vladimir Vujasinović.

Početak finala je bio žestok. Uvodni minuti ličili su na pravi sudar titana, činilo se da se pobednik neće znati do poslednje sekunde. Odbrane su bile granitne, napadači nisu dolazili do izražaja. Italijani su prvi, golom Madarša, poveli, ali prvi i popustili. Korolija i Ćuk su pokazali da su Tempesti i odbrana porozni i najavili crno-belu rapsodiju od sredine druge četvrtine.

Tih drugih osam minuta protekli su u znaku strelaca. Raspucali su se Beograđani, a sjajnu igru začinio je Aleksić projektilom sa deset metara za - 7:4. Na trenutak se Reko primakao (7:6), da bi Ćuk i Aleksić vratili plus tri - 9:6.

U poslednjoj četvrtini stekao se utisak da je igrao samo Partizan. Eksplodirao je u tim trenucima Miloš Korolija, koji je igrao utakmicu života, a prelepom šraubom šest i po minuta pre kraja odlučio pobednika - 11:6. Rekovi igrači nisu znali gde se nalaze, a trener Milanović je uzdignutom čvrsto stegnutom pesnicom pokazivao ko je novi prvak Evrope.

- Ispisali smo novu stranicu istorije, jer je jedna važila do 1976... Noć uoči finala, na sastanku sam video kolika je energija igrača. Osetio sam je, pipnuo, neću da otkrivam sve detalje. Ali pojedini igrači su sami izlazili na tablu, crtali, govorili šta da radimo. Potpuno sam drugačije inicirao sastanak. Došli smo do zajedničkih rešenja, strategije. Nije to bila neka filozofija, znali smo kakve su nam mane i šta nam je činiti. Ako mogu da nazovem taj odnos trener-igrači je avangardan. Baš kao i pristup nekih igrača, Vujasinovića, Prlainovića, koji su delovali ispred svog vremena - pričao je tih dana strateg Partizana Igor Milanović.

PARTIZAN - PRO REKO 11:7

BAZEN:"Foro Italiko" u Rimu. Gledalaca: 6.000. Sudije: Tulga (Turska) i Borel (Španija). Igrač više: Partizan R. 7 (6), Pro Reko 10 (3). Peterci: Partizan R. -, Pro Reko 1 (0).

PARTIZAN: Soro, Hadžiteodoru, Rađen, Korolija 3, Aleksić 2, Pijetlović 2, Radović, Mandić, Mitrović, Vujasinović 2, Ćuk 2, Živojinović.

PRO REKO:Tempesti, Burić 1, Madaraš 3, Perone, Kašaš, Felugo, Filipović, Filjoli, Benedek, Zloković 2, Ivović 1, Molina, Nikić.

Po četvrtinama: 2:1, 5:4, 2:1, 2:1.

KAŠAŠ VRATIO PEHAR

SVI su posle finala, na dodeli priznanja ostali u čudu. Organizatori su za MVP turnira izabrali Tamaša Kašaša, koji se nije video u finalu. Šokiran je bio i legendarni Mađar, koji nije hteo da primi pehar, već ga je ostavio na podijumu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)