BAZEN JE NJIHOV PODIJUM ZA IGRU Beograđani Jelena Kontić i Ivan Martinović jedini srpski mešoviti par u sinhronom plivanju (FOTO)

Snježana VIDAČKOVIĆ

21. 04. 2022. u 23:24

BALET na vodi prošlog leta počeli su da igraju Jelena Kontić (20) i Ivan Martinović (20), kao jedini mešoviti par koji trenira sinhrono plivanje u Srbiji. Spoj plivanja, ronjenja, gimnastike, akrobatike, baleta, plesa, ritmike i muzike koje ovi mladi Beograđani izvode u vodi, publiku ostavlja bez daha. Oboje već 15 godina treniraju plivanje, Jelena umetničko, a Ivan joj se pridružio u avgustu.

БАЗЕН ЈЕ ЊИХОВ ПОДИЈУМ ЗА ИГРУ Београђани Јелена Контић и Иван Мартиновић једини српски мешовити пар у синхроном пливању (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

 Dotad je, kao junior, osvajao medalje na državnim prvenstvima na 50 i 100 metara u disciplini delfin, bronze i srebro u 200 metara leđnim stilom, imao je domaći rekord u kraulu na 200 metara... Jelena već šest godina nastupa za reprezentaciju.

Ideja da probaju da treniraju zajedno javila se na letovanju u Turskoj prošle godine, gde su bili sa društvom. Da su dobar spoj, videlo se odmah u bazenu, ali i van njega.

- Počelo je iz ljubavi, Jelena je moja partnerka u vodi, ali i devojka - priča Ivan. - Pokušali smo da nešto plešemo u vodi, dok smo bili na letovanju, snimili smo to i poslali njenoj mami, koja je, inače, trener. Obećao sam da ću, po povratku u Beograd, doći na trening sinhronog plivanja. Tako je i bilo.

Jelena dodaje da se, već posle trećeg plesanja u vodi, ispostavilo da je Ivan dobar kandidat za ovu disciplinu, jer je i sam dugogodišnji plivač.

- Naš početak je za mene bio osveženje i nešto potpuno novo u sportu koji treniram već dugo i koji se vrti samo oko žena. Razbilo mi je monotoniju i dalo nove izazove, što mi se mnogo dopada. Takođe, gledajući kako Ivan brzo napreduje, teram sebe da radim, vežbam i trudim se još više. Što se našeg dueta tiče, to je još sveže i moramo mnogo da treniramo do odlaska na međunarodna takmičenja. Ali, želimo i na ovaj način da razbijemo predrasude, da pokažemo da i muškarci mogu da se bave sinhronim plivanjem. Postoji još sportova sem fudbala i košarke.

Ovaj sport je veoma kompleksan, traži mnogo sati treniranja i uvežbavanja jednog pokreta do savršenstva. Jelena otkriva da je upravo sinhronizacija najteža stvar.

- Da bi se svaki pokret izveo zajedno na isti takt, pod istim uglom, bez obzira na to da li su dve ili osam osoba, mora da se ponavlja milion puta, a zajedno s tim pokretima i cela koreografija. To je izazov i za našeg trenera, sad prvi put treba da uskladi muško i žensko, da se nađu pokreti koje oboje mogu isto da izvedu.

Nedeljno treniraju pet do šest puta, po nekoliko sati. Zagrevaju se oko 30 minuta, trče, rade sklekove i čučnjeve, posle čega ulaze u vodu. Plivaju jedan sat, rade na brzini. Tada se pušta muzika i uvežbavaju osnovne sinhrone pokrete - ždral, čaplja, flamingo...

- Veći deo treninga je van vode, ta sinhronizacija je u stvari brojanje. Dok nastupamo, brojimo u glavi. Postoje nadvodni i podvodni zvučnici. Sve što radimo nogama pod vodom, rukama dočaramo iznad. Tako se uvežbava sinhronizacija. Svaki takt, odnosno bit, ima svoj pokret. To su sati i sati brojanja. Ponekad i sanjam da to radim - kroz smeh objašnjava Ivan.

Imali su prvo zajedničko takmičenje u novembru na mitingu u SRC "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu. Oni su jedini miks duet u Srbiji, a Ivan želi da bude jedini solista u ovoj plivačkoj disciplini.

- Na moju sreću, Evropska plivačka federacija je nedavno uvela muški solo i u avgustu planiram da idem na EP i predstavljam Srbiju. To kod nas nije postojalo, zbog mnogo komentara i predrasuda da je sinhrono plivanje samo za žene, te su dečaci koji su i pokušali da se bave time neretko trpeli uvrede.

Jelenin cilj je odlazak na Olimpijske igre. Svesna je da je taj put dug i trnovit, ali ne odustaje. Uspešno studira turski jezik na Filološkom fakultetu, dok je Ivan na Ekonomskom, zanimaju ga trgovinski marketing i menadžment.

- I da ne uspem da se plasiram na OI, do završetka moje sportske karijere biće mi čast da pomognem drugima da ostvare taj san. Sigurno neću moći da se odvojim od ovog sporta, makar se ne takmičila. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)