ŠVEDSKA KRUNA: "Vikinzi" slave rukometaše, petostruke šampione Evrope

Đ. S.

31. 01. 2022. u 22:39

SVI su oni heroji, ali neki malo više. Švedska slavi rukometaše, peta titula evropskog prvaka ponovo je u vitrinama "vikinga", a najzaslužniji za povratak krune, posle posta od dve decenije, jesu Jim Gotfridson, MVP prvenstva, neverovatni čuvar mreže Andreas Palička i strelac pobedonosnog pogotka Niklas Egberg.

ШВЕДСКА КРУНА: Викинзи славе рукометаше, петоструке шампионе Европе

Foto AP

Krilni igrač Kila je sa sedmerca u poslednjoj sekundi, "kroz uši" golmana Španaca Vargasa, ispalio projektil vredan šampionskog pehara. Vrednost Ekbergovog pogotka dobija još više na značaju ako se u obzir uzme činjenica da je zbog pozitivnog testa na virus korona propustio veći deo prvenstva. Vratio se u sastav za finale sa "furijom", ulazio je samo da šutira sedmerce, ali sa neverovatnom preciznošću (5/6) i na kraju sjajno izdanje krunisao hicem "sa crte".

- Nisam mnogo razmišljao pre sedmerca, nisam želeo da dajem šansu nervozi da me sputa. Samo sam uzeo loptu u ruke, šutirao gde sam video da bi trebalo, i mreža se zatresla - istakao je Ekberg posle sjajnog finala sa Špancima.

Još jedan momak za kojeg nema dileme da je prvi među jednakima je i neverovatni Palička. Skinuo je "zicer" Ludoviku Fabregasu u poslednjim seknundama polufinala sa Francuskom, ozidao neprobojni žuto-plavi zid protiv Španije. Emocije, one najlepše, preplavile su iskusnog čuvara mreže, koji trenutno nasupta za nemački Rajn-Neker Leven, ali će se na leto pridružiti skupocenom sastavu francuskog PSŽ.

- Boriš se tokom čitave karijere, pobeđuješ, gubiš, uzdižeš se, padaš. Mislim da sam se razboleo od količine emocija. Ovo je neverovatan osećaj. Čini mi se da sam na ivici šoka posle svega što se desilo. Ni kao dete se nikada nisam ovoliko isplakao kao sada, jer nisam mogao da sanjam da će mi se ovo dogoditi u životu - podvukao je Palička. n

SOLBERG DRUGI STRANAC ŠAMPION

SAMO dvojica selektora u istoriji rukometa nisu bila građani države koju su predvodili do titule evropskog prvaka. Prvi je Dagur Sigurdson, Islanđanin, koji je 2016. bio na klupi Nemačke, a drugi Glen Solberg, Norvežanin, koji je sada Švedsku vratio na kontinentalni tron, prvi put posle 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja