NOVI BISER SRPSKE ODBOJKE! Hena Kurtagić: Nigde ne žurim, spremna sam uvek da "uskočim" u A tim

Slobodan Krstović

30. 12. 2021. u 13:11

NAJBOLjA je mlada blokerka na svetu. Heni Kurtagić priznanja prijaju, govore da je na pravom putu, da je budućnost srpske odbojke, ali je ne izbacuju iz koloseka.

НОВИ БИСЕР СРПСКЕ ОДБОЈКЕ! Хена Куртагић: Нигде не журим, спремна сам увек да ускочим у А тим

FOTO: M. Vukadinović

Tinejdžerka iz Novog Pazara, uzdanica obrenovačkog TENT je čvrsto na zemlji, strpljiva je, vredna, odlučna, svesna da mora stalno da uči, da se dokazuje kako bi jednog dana nasledila Stefanu Veljković ili Milenu Rašić.

- Spremna sam u svakom trenutku da "uskočim" u A tim. Kako bi rekao moj brat, navikla sam da igram pod pritiskom, pošto sam prebrodila odvajanje od porodice sa 15 godina. Samo ne opterećujemo se da li će to biti sutra, za tri godine na Olimpijskim igrama u Parizu ili za deset. Nikako ne želim nigde da žurim, nego kada za to dođe vreme. Doći će mojih pet minuta, bilo za godinu ili deset. Znam da će se sigurno desiti jednog dana - ističe Hena Kurtagić.

NAGRADE IZ BIOLOGIJE

U OSNOVNOJ školi volela je biologiju, u gimnaziji geografiju.

- Kao osnovac išla sa na takmičenja iz biologije, postizala dobre rezultate. Sada mi je geografija nekako bliža, čini mi se da je lakša od biologije - kaže Hena

Hena je iz sportske porodice. Otac Jusuf je igrao košarku u generaciji legendarnog Mirsada Jahovića, ali je zbog povrede prestao da trenira. Igru pod obručima je zavoleo i brat, ali je nju privukla odbojka.

- Već sam odavno ispričala da sam imala problema u osnovnoj školi zbog fizičkog vaspitanja. Želela sam dobru ocenu, a to je bilo moguće samo ako nešto treniram. Počela sam prvo rekreativno, a kada sam stigla do reprezentacije, nekako su se kockice poklopile. Odrekla sam se dosta stvari zbog odbojke i ne žalim - priča Kurtagićeva.

Hena Kurtagić/FOTO: M. Vukadinović

Kada je završila osnovnu školu u rodnom Novom Pazaru prihvatila je ponudu TENT i sa 15 godina se preselila u Obrenovac. A odvajanje od porodice, majke, oca, dva brata nije bilo nimalo lako...

- Bilo je teško i meni i roditeljima, naročito ocu čija sam mezimica. Ali, sam znala da moramo da se odreknemo nečega, da bismo nešto dobili. Neobičan je bio i prvi dan u gimnaziji, nikog nisam poznavala sem klupske drugarice. Trebalo mi je godinu dana da se priviknem, da osetim atmosferu - seća se Hena.

NAJVEĆI USPEH SPORTISTE JE KADA GA NjEGOV GRAD PODRŽAVA

- NAJVEĆI uspeh sportiste je kada ga njegov grad podržava. Iskreno mislim da ništa ne bih mogla da uradim da Novi Pazar ne stoji iza mene. Često me poziva gradonačelnik, svaki savet mi je od koristi. Nadam se da će i dalje grad da bude uz mene, pošto ima uspešne sportiste, kao što su Amela Terzić, Elzan Bibić. Novi Pazar je grad mladih, mnogi makar rekreativno treniraju - kaže Kurtagićeva.

Uspela je da odoli čarima Beograda. Uostalom, u Obrenovcu nema vremena za predah, jer trenira dva puta dnevno, a kada je slobodna druži se sa knjigom.

- Nisam neki "parti manijak", ne privlači me noćni život, ni u Novom Pazaru nisam nigde izlazila. Drugo su rođendani. Posle treninga više volim da prošetam sa drugaricama ili da se odmaram. Dosta čitam, a kada mi padne motivacija, u ruke uzmem motivacione knjige - kaže Hena.

Hena Kurtagić/FOTO: M. Vukadinović

Kurtagićeva je pažnju na sebe skrenula još prošle godina kada je bila najbolji bloker kadetskog i juniorskog EP. Ove godine je ponovila isti podvig, samo na svetskim prvenstvima.

- Nagrade znače svakom igraču, jer je to dokaz da dobro radi, trenira. Ipak, što se mene tiče, ne igram zbog njih, više su mi utešne, naročito na kadetskom SP u Meksiku, gde smo bile četvrte. Žalim i što nismo bile zlatne na juniorskom SP u Holandiji.

Mada je bez premca u svojoj konkurenciji, svesna je i nedostataka:

- Moram još da usavršim napad, da radim kao kada sem poboljšava blok. Srećom, tek mi je 17 godina.

Ove godine selektor Zoran Terzić pozvao je Henu na pripreme A selekcije za Olimpijske igre.

- Veliko je iskustvo vežbati sa jednom Tijanom Bošković, Milenom Rašić, Majom Ognjenović... Kada sam na istoj strani terena sa Tijanom nisam ni svesna gde se nalazim, šta da radim. Tek sada mi se sležu utisci sa letnjih priprema. Donedavno sam ih gledala preko TV, a sada smo se upoznale i baš su onakve kakve sam ih zamišljala. Mnogo su dobre devojke i lepo su me primile - kaže Hena.

MEKSIKO JE ISTI KAO NA FILMOVIMA

MADA je još tinejdžerka, sa reprezentacijom i klubom obišla je dosta zemalja. Najupečatljiviji je Meksiko, gde su u Durangu igrale kadetsko SP.

- Meksiko je bukvalno isti kao na filmu, bilo je onako kako sam zamišljala. Mi smo bile u Durangu, gradu koji je poznat po vestern filmovima. Sve smo to obišle kada smo bile slobodne - priča Hena.

Nije imala prilike da vežba sa svojim idolom Stefanom Veljković, koja je tada još bila na porodiljskom.

- Žao mi je što nismo trenirale zajedno, da budem u paru sa njom ili da je menjam. Srećom, ona je bila tu, pričale smo. U svakom slučaju, za mene je bilo veliko iskustvo što sam bila sa njima, dovoljno je bilo samo da posmatram trening pa da mnogo naučim. Upijala sam sve što su radile, trudiću se da budem približno dobra kao ona - ističe Kurtagićeva.

Hena Kurtagić/FOTO: M. Vukadinović

Nada se da će TENT da bude uspešan kao prve dve godine. Ne pada joj teško što trenira dva puta dnevno, što u dvorani provodi pet-šest sati.

- Ove godine je ekipa dosta mlada, prosek nam je oko 19 godina. Prva sezona mi je bila malo čudna, mnogo mi je značilo da igram protiv Zvezde ili Partizana, jer ja iz Pazara dotle nisam imala priliku da igram protiv njih. Sada sam se navikla. TENT je dobar razvojni klub i zadovoljna sam što sam ovde. Ne razmišljam da odem preko, jer mi je u Obrenovcu stvarno odlično i sve dok mogu ovde da napredujem neću razmišljati o promenu sredine. A ciljevi su nam, normalno, trofeji - naglašava Hena Kurtagić.

BONUS VIDEO: SPORTISTA 2021. GODINE: Filip Filipović je jedan od najtrofejnijih srpskih olimpijaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest