JUBILARNA 70. TURNEJA "ČETIRI SKAKAONICE": Japanski orao leti ka tronu

M. PAUNIĆ

27. 12. 2021. u 19:29

VEŽITE se, polećemo! Deset svetih dana u zimskim sportovima, tradicionalno 70. put kreću sa vrha Oberstdorfa 28. decembra ove godine, a završavaju se na dnu Bišofshofena 6. januara 2022. Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" je magnet ne samo za ljubitelje skijaških skokova, već za sve one koji praznične dane provode u svom toplom domu.

ЈУБИЛАРНА 70. ТУРНЕЈА ЧЕТИРИ СКАКАОНИЦЕ: Јапански орао лети ка трону

FOTO: EPA

Prvi pobednik je Sep Buvi Bradl, dok su istoriju ispisali Sven Hanavald, Kamil Štoh i Rjoju Kobajaši, kao jedini trio koji ima "grend slem" u rukama, četiri pobede, na četiri stanice.

Po ustaljenom režimu, sve kreće iz Oberstdorfa. Prve dve stanice i prva polovina Novogodišnje turneje pripadaju Nemačkoj, a zatim se karavan seli u Austriju. Oberstdorf i kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu rezervisani su za staru godinu, a rasplet u Garmišu za prvi dan januara. Turneja se nastavlja u austrijskom Inzbruku, poznatom po božanstvenoj panorami grada kada takmičari uzlete sa skakaonice, a 6. januara na programu je veliko finale u Bišofshofenu.

Sistem je dobro poznat. Da bi skakači ostvarili generacijski san, ne smeju sebi da dopuste slab dan. Svakoj glavnoj seriji prethodne kvalifikacije, iz kojih dalje prolazi 50 skakača i formira se 25 parova. U glavnom takmičenju pobednici duela prolaze u drugu seriju, kao i petorica "laki-luzera".

Rekorder po broju naslova pobednika Novogodišnje turneje je "ledeni" Finac Jane Ahonen sa pet trofeja, prati ga Jens Vajsflog sa četiri, dok od aktivnih skakača, najbolji je Kamil Štoh sa tri, koji je ujedno i pobednik 69.  "Četiri skakaonice".

Glavni favorit za naslov pobednika na Turneji "Četiri skakaonice" je Rjoju Kobajaši, koji je pokazao silu u Engelbergu i tako istakao kandidaturu da će po kvoti 1,85 posle  Oberstdorfa, Garmiša, Inzbruka i Bišofshofena biti pobednik.

Karl Gajger, Nemac i vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, poznat je kao skakač koji puca pod pritiskom. I zbog toga mu stručnjaci ne daju velike šanse za trijumf, sa kvotom pet.

Norvežani i Austrijanci, koji su godinama unazad uz Slovence, i davno zaboravljene Fince, nemaju favorita prema kladionicama za trijumf.

RASPORED "ČETIRI SKAKAONICE"

Oberstdorf (Nemačka) "Šatenberg"

28. decembar, kvalifikacije (16.30), 29. decembar, takmičenje (16.30)
Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) "Olimpijska"
31. decembar, kvalifikacije (14.00), 1. januar, takmičenje (14.00)
Inzbruk (Austrija) "Bergizel"
2. januar, kvalifikacije (13.30), 3. januar, takmičenje (13.30)
Bišofshofen (Austrija) "Pol Auserlajtner"
5. januar, kvalifikacije (16.30), 6. januar, takmičenje (16.45)
+ Stanica, država, ime skakaonice

Marijus Lindvik i Halvor Egner Granerud vrebaju iz senke na kvotu devet, ali prateći njihova izdanja i konstantnost teško mogu povezati četiri dobra nastupa.

Među favoritima, bar za mesto na postolju, jeste stari dobri Štefan Kraft. Nešto manje šansi za pobedu daje se Austrijancu sa kvotom 13, a 3,25 da će biti na postolju. Momak koji zna kako se skače u ključnim trenucima mogao bih da pokaže mladim nadama da još nije za staro gvožđe. Krug favorita i onih koji imaju bilo kakvu šansu zatvara Nemac Markus Ajzenbihler, koji nikako da iskaže nesporan talenat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna