MARKO PODRAŠČANIN PRED EP: "Vratićemo se kući nasmejani"

S. K.

28. 08. 2021. u 19:54

BRANE zlato, nadaju se medalji. Odbojkaši veruju da će na 32. EP od 1. do 19. septembra u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji dokazati da imaju kvalitet za pobedničko postolje.

МАРКО ПОДРАШЧАНИН ПРЕД ЕП: Вратићемо се кући насмејани

Marko Podraščanin Foto: N.Paraušić

Optimizam greje i trofejnog blokera Marka Podraščanina, koji će osmi put igrati na šampionatima Starog kontinenta. Ima dve krune, i tri bronze.

- I verujem da se nećemo zaustaviti na tome. Posedujemo kvalitet, imali smo dosta dobre klupske sezone. Možda ne kao pre dve godine, kada smo u Parizu pokorili Evropu, ali imamo snagu da se kući vratimo sa medaljom. Da li će to biti zlato kao 2019, ne znam, jer smo tada pred odlazak na EP u Belgiji i Francuskoj imali mnogo više energije da se dokažemo s obzirom na to da koju nedelju ranije u Bariju nismo uspeli da se plasiramo na Olimpijske igre, pa smo želeli da pokažemo da vredimo. Ove godine smo olimpijski turnir gledali dok smo vežbali na Palama. Pripreme su bile najteže u poslednjih nekoliko godina i to je znak početka dobre priče da ćemo se vratiti kući nasmejani - ističe Podraščanin.

U Poljskoj su naši imali zvezdane trenutke, ali i teške momente. Pre pet godina osvojili su Svetsku ligu, 2016. radovali se evropskoj bronzi, ali su 2014. na SP bili tek deveti...

- Raduje me što igramo u Poljskoj i nadam se da ćemo i poslednju utakmicu, 19. septembra igrati u istoj državi. Po meni, Poljaci su najveći favoriti za zlato. Ali i mi smo motivisani da pokažemo da pripadamo vrhu i nadam se medalji - naglašava Podraščanin.

Naši su u grupi A u Krakovu, gde 2. septembra igraju sa Belgijom, 3. sa Ukrajinom, 4. sa Poljskom, 6. sa Portugalijom, a 7. sa Grčkom. Prve četiri ekipe idu u osminu finala, a grupa A sa ukršta sa grupom C gde su: Rusija, Finska, Severna Makedonija, Turska, Holandija i Španija.

- Imamo dosta tešku grupu možda i najtežu. Belgija i Ukrajina su dosta kvalitetne ekipe, ali mislim da smo mi kvalitetniji i da dosta zavisi od nas. Za prvo mesto u grupi borićemo se sa Poljskom, jer pobeda iz tog duela verovatno donosi prvo mesto u grupi, koje bi omogućilo da se izbegne Rusija u četvrtfinalu - kaže Podraščanin.

Marko je svoje prvo EP odigrao 2007. u Rusiji, gde je Srbija bila treća. Šta se promenilo za 14 godina?

- Dosta. Savez se podigao na visok nivo, s obzirom na to da su u međuvremenu devojke došle tu gde jesu, da zaslužuju svu pažnju nacije i da se zahvaljujući njima sve više devojčica bavi odbojkom. Kao što sam ja zbog olimpijskih šampiona 2000. zavoleo odbojku. Promenio sam tri-četiri generacije, a od 2013. kada je Igor Kolaković ubacio pet mlađih u prvu postavu igramo skoro u istom sastavu, što nam daje snagu i čvrstinu u važnim utakmicama.

JEDAN DEČAK NA SEDAM DEVOJČICA

MARKO Podraščanin se nada da će odbojka ponovo postati popularna i kod dečaka.

- Što se tiče dama i Saveza, priča je super, jer mnogo devojčica dolazi da trenira. Ali, podatak da se na sedam devojčica samo jedan dečak bavi odbojkom je zabrinjavajući. Mislim da su ljudi u Savezu sposobni da se više usredsrede na mlađe muške kategorije, jer već 30 godina dokazujemo da smo porodica, koja uspešno funkcioniše  - ističe Podraščanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)