DO POSLEDNJE LOPTE: Belgija naredni rival našim odbojkašicama

S. K.

22. 08. 2021. u 09:52

JEDAN od težih ispita polažu večeras naše odbojkašice na 32. Evropskom prvenstvu u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.

ДО ПОСЛЕДЊЕ ЛОПТЕ: Белгија наредни ривал нашим одбојкашицама

FOTO: M. Vukadinović

Vladarke Starog kontinenta od 20 časova u "Štark areni" odmeriće snage sa uvek neugodnom Belgijom. Naše dame su sinoć igrale sa Francuskom.

- Ne znam zašto, ali uvek igramo duge i neizvesne mečeve sa Belgijom. Nadam se da neće tako biti i ovog puta - primetila je nedavno blokerka Milena Rašić.

I mada je tradicija na strani naših devojaka, Srpkinje će u meč ući veoma oprezno i maksimalno fokusirane. Svesne su i da i mali pad koncentracije uporne i strpljive Belgijanke mogu da kazne. Za naše dame je otežavajuća okolnost što, za razliku od gošći, nisu mogle celo leto da se spremaju samo za Evropsko prvenstvo, već su odigrale olimpijski turnir u Tokiju, gde su se radovale bronzi. Ipak, svi se nadaju da će kvalitet da presudi.

- Belgijanke nisu na našem nivou, ali ne smemo nikako da ih potcenimo. Važno je da iz meča u meč podižemo formu - primećuje kapiten Maja Ognjenović.

Belgijanke su preksinoć savladale Azerbejdžanke, koje su propustile da im oduzmu set - 3:0 (25:13, 26:24, 25:13). Odskočila je Brit Herbots sa 20 poena. Podsetimo, naša podmlađena selekcija je nedavno u Ligi nacija u Riminiju izgubila od Belgije sa 3:2. Tada smo se uverili da su Belgijanke uporne, da igraju sjajno u odbrani, da se isticala libero Brit Rampelberg. Ipak, večeras će na teren izaći naša najjača postava i valja se nadati novoj pobedi. Uostalom, na velikim takmičenjima, Srbija je od Belgije poslednji put izgubila u meču za bronzu na EP 2013. u Nemačkoj - 2:3. Od tada su naše, često uz dosta muke, pobeđivale ekipu Gerta van de Brika.

- Obično naši mečevi traju pet setova, verovatno ćemo opet igrati dugo. Imaju ozbiljnu ekipu - podsetio je nedavno selektor Srbije Zoran Terzić.

FEDOROCEVA: INSPIRIŠE ME DžORDAN

JEDNA od velikih nada ruske odbojke Arina Fedorceva, koja je ovog leta potpisala za Fenerbahče Zorana Terzića, je za sajt CEV rekla da je šampionat motiviše da odigra najbolje i da pobeđuje. Naglasila je i da želi da izgradi sopstveni stil:

- Pokušavam da ne kopiram nikoga, već da budem jedinstvena. Ipak, izdvojila bih Sergeja Tetjuhina i Vilfreda Leona, koje volim da gledam i obraćam pažnju na njihovo ponašanje. Osim odbojke inspirisana sam i pričom o Majklu Džordanu.

Inače, u našoj, A grupi, Francuska je uspela da otkine set podmađenoj Rusiji - 1:3 (19:25, 25:14, 20:25, 18:25). Ruskinje, koje se diče sa 19 titula prvaka Evrope, su u Beograd došle bez pet zvezda, Natalije Gončareve, Irine Fetisove, Irine Koroljeve, Irine Voronkove i Ane Podkopajeve. Ekipa Serđa Busata imala je i peh, jer se povredila Julija Brovkina. Ali, to ne znači da su se odrekle borbe za visok plasman, jer kako naši podvlače, Rusija je uvek Rusija.

Meč je mnogo značio Francuskoj, koja stvara ekipu za Olimpijske igre 2024. U Parizu. Zato je jedna od njihovih uzdanica, Srpkinja Nina Stoiljković posle meča naglasila:

- Bile smo mnogo uzbuđene što igramo protiv Rusije, jer nam je to bio prvi meč na velikim takmičenjima. Mi tek gradimo tim i ime u evropskoj odbojci. Zato je nama mnogo važno da igramo protiv selekcija kao što su Rusija ili Srbija, kako bismo videle kako treba da igramo na tako visokom nivou. Mislim da smo dobro igrale i da smo ih namučile. Nismo mnogo iskusne, ovo nam je drugo evropsko prvenstvo za redom. Veoma važno nam je da napredujemo svake godine, jer je naš krajni cilj Pariz 2024.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!